Je možné, že Metod býval na území dnešného archeoskanzenu Modrá

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 15:48 • 2 min
Je možné, že Metod býval na území dnešného archeoskanzenu Modrá

MODRÁ – Archeologický skanzen v moravskej obci Modrá je najväčším slovanským areálom v Európe. Rekonštrukciou 26 objektov predstavuje podobu slovanského opevneného sídliska v období Veľkej Moravy.

slovakia

left justify in out

Skanzen patrí medzi najnavštevovanejšie lokality v Zlínskom kraji. Je situovaný v blízkosti objavených základov veľkomoravského kostola z deviateho storočia. Pri nich obec Modrá v roku 2000 dokončila rekonštrukciu pôvodnej stavby veľkomoravského kostola.

 

Podľa starostu obce Modrá Miroslava Kovaříka areál je považovaný za pravdepodobné miesto pôsobenia byzantskej misie (864-867) a za centrum Metodovho moravského arcibiskupstva (873-885). Preto je možné, že starší brat z dvojice vierozvestcov na tomto území býval v skromnom príbytku na okraji veľkej drevenej dvojpodlažnej halovej stavby, ktorá slúžila mníchom na vzdelávanie. Metod sa nevenoval iba organizácii cirkevného života. Texty v rôznych priestoroch informujú aj o jeho zásluhách v oblasti vzdelávania, kultúry, ale aj iného civilného života obyvateľov.

 

"Archeoskanzen ponúka návštevníkom stavby na bývanie, pre rôznu výrobu a iné využitie. Je tam i rekonštrukcia veľmožského paláca, ktorý bol nájdený v Starom Meste u Rotundy sv. Michala. Tiež Metodov zrejme arcibiskupský palác, kde bola aj škola písomníctva. Všetko v skutočnej veľkosti podľa archeologický nálezov," pre TASR povedal Kovařík.

 

Tam nakrúcali historický film Cyril a Metod – apoštoli Slovanov (2012-2013). Premiéru mal pri príležitosti 1150. výročia ich príchodu na Veľkú Moravu. Filmovanie dokumentujú zanechané rôzne kulisy, objekty aj farebné fotografie. V archeoskanzene bývajú vzdelávacie, kultúrne a iné podujatia pre všetky generácie. Napríklad v auguste cez víkend 12. a 13. tam možno spoznať dobový život a remeslá na historickom festivale Veligrad 2017 – boj o hradište. Deň medu a medoviny spojený s folkom a folklórom bude 26. augusta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies