Richard Sulík chce znížiť daň na naftu a benzín!

NETKY.SK • 19 Máj 2022, 17:23 • 2 min
Richard Sulík chce znížiť daň na naftu a benzín!

BRATISLAVA - SaS plánuje podať pozmeňujúci návrh k zdaneniu príjmov z ruskej ropy.

slovakia

left justify in out

Spočívať by mal v tom, že daň z ropy by použili na zníženie iných daní, napríklad DPH na naftu a benzín. „To by bolo korektné a férové,“ myslí si líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Ak tento návrh nebude akceptovaný, strana si uplatní veto.

 

 

Ak tento návrh neprejde, SaS chce zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy v parlamente vetovať. Vyhlásil to vo štvrtok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR Sulík. Dodal, že v prípade protiinflačných opatrení budú poslanci SaS na hlasovaní prítomní a budú proti alebo sa zdržia.

 

Prečítajte si tiež: Naštartovaný Matovič! Háda sa so Sulíkom aj s Gröhlingom

 

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) podľa Sulíka tvrdil, že vedenie Slovnaftu súhlasí so zavedením dane a zaviazalo sa, že nebude dvíhať ceny na čerpacích staniciach. Šéf rezortu hospodárstva sa preto spojil s predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Slovnaftu Oszkárom Világim. Spoločnosť podľa Sulíka hovorí, že sa budú riadiť ich obchodnou politikou a trhovou situáciou. Minister hospodárstva je preto presvedčený, že ceny nafty a benzínu budú v tejto súvislosti pre motoristov rásť.

 

 

Otázny je tiež podľa Sulíka výnos z tejto dane. Podotkol, že namiesto 300 miliónov eur ročne, ako avizoval Matovič, by to na základe výpočtov Inštitútu finančnej politiky malo byť len 50 miliónov eur tento rok a 25 miliónov eur budúci rok.

 

Protiinflačný balíček za približne 1,3 miliardy eur, ktorý zahŕňa 50 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa, SaS nepodporí. „My budeme prítomní a s najväčšou pravdepodobnosťou budeme hlasovať proti, určite nebudeme hlasovať za,“ zdôraznil Sulík. Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) priblížil, že strana nebude hlasovať ani za skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: SaS predstavila vlastný návrh pomoci proti zdražovaniu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona