Jaroslav Naď chce podporiť slovenské startupy

NETKY.SK • 22 Október 2021, 14:33 • 2 min
Jaroslav Naď chce podporiť slovenské startupy

BRATISLAVA - Minister obrany SR v piatok podpísal v rámci rokovania ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v mene Slovenskej republiky Deklaráciu o zámere pristúpiť do Inovačného fondu NATO.

slovakia

left justify in out

Minister Naď vidí v inovačnom fonde príležitosť pre domáce startupy. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany Slovenskej republiky (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková. "V NATO chceme vytvoriť podmienky na efektívnu podporu startupov a vedeckých inštitúcií zameraných na vývoj technologicky náročných riešení použiteľných tak v civilnom, ako aj obrannom sektore. Verím, že to môže byť zaujímavá príležitosť aj pre slovenských špecialistov," uviedol politik. 

 

 

Súčasťou inovačného balíka je aj technologicko-inovačná sieť DIANA, ktorá má slúžiť na prepojenie aliančných štruktúr s civilným sektorom a akademickou sférou a podporu výskumu a vývoja inovačných startupov, priblížil slovenský rezort obrany.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka vymenovala nových generálov. Medzi nimi je prvý slovenský kozmonaut

 

Inovačný fond NATO je iniciatíva, ktorá vzišla z júnového summitu aliancie, počas ktorého lídri členských krajín schválili agendu NATO 2030 s ambíciou udržať si technologickú konkurencieschopnosť podporou širšej spolupráce členských krajín aliancie v oblasti technológií a inovácií.

 

img

 

Ministri obrany v rámci piatkového zasadnutia rokovali o možnostiach rozšírenia oblastí spolupráce NATO a EÚ, a to aj v kontexte prípravy strategických dokumentov v oboch organizáciách.

 

K téme: Minister obrany je nespokojný s mierou zaočkovanosti vojakov

 

Na okraj zasadnutia sa uskutočnilo stretnutie ministrov obrany členských krajín NATO pôsobiacich v predsunutej vojenskej prítomnosti NATO (EFP) v Lotyšsku, počas ktorého minister Naď informoval partnerov o nasadení slovenských vojakov, spresnilo MO SR.

 

img

 

Na zasadnutí rokovali aj o AfganistaneNaď pripomenul, že to bolo prvé osobné rokovanie ministrov od ukončenia nebojovej misie v Afganistane. "Tá operácia priniesla niektoré pozitíva a mala aj svoje negatíva. Na konci dňa je pravdou, že sa k moci vrátil Taliban, čo nie je víťazstvo. V súčasnosti operáciu vyhodnocujeme a je to pre nás skúsenosť aj vzhľadom na ďalšie operácie," vysvetlil. Spresnil, že v súčasnosti nie sú na území Slovenska žiadni Afganci, ktorí by spolupracovali s NATO. 

 

Možno vás zaujme: Futbalových chuligánov označil Jaroslav Naď za nepríčetné opice. Žiada exemplárne tresty!

 

Z hľadiska ďalšieho napredovania NATO schválili strategický plán, podľa ktorého budú postupovať pri adaptácii aliancie na nové bezpečnostné prostredie. To sa týka najmä jej východnej hranice, napätia na východe Ukrajiny, ale aj situácie, ktorú teraz zažívajú krajiny Pobaltia a Poľsko s utečencami riadenými bieloruským režimom.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies