Jarná únava a oslabená imunita: Praktické tipy na udržanie zdravia v období prebúdzajúcej sa prírody

NETKY.SK • 28 Marec 2024, 11:15 • 2 min
Jarná únava a oslabená imunita: Praktické tipy na udržanie zdravia v období prebúdzajúcej sa prírody

Práve obdobie jari býva pre mnohých jedno z najneobľúbenejších. Vyčerpaný a oslabený organizmus po zime môže okrem zlej nálady viesť aj k respiračným chorobám. Pravidelná prechádzka a dostatočný spánok v kombinácií s doplnením vybraných vitamínov, zinku a enzýmov vám pomôže toto obdobie prekonať v čo najlepšom zdraví.

slovakia

left justify in out

Nedostatok živín po zimnom období prispieva k zhoršeniu zdravotného stavu

Ak ste citliví na zmeny počasia, jar je obdobím kedy môžete pociťovať zvýšenú únavu i horšiu náladu. Vaše telo po zime trpí nedostatkom dôležitých živín. Najmä na konci zimy máme tendenciu trpieť nedostatkom slnečného svetla a naša strava sa stáva chudobnou na vitamíny a ďalšie živiny. Takýto stav môže viesť k podráždenosti, apatii alebo dokonca depresii, čo môže mať nežiaduci dopad aj na efektivitu v práci.

Jarná únava nás síce nemusí zložiť do postele, ale má nepriaznivý vplyv na kvalitu života a zároveň znižuje obranyschopnosť nášho organizmu. Pokiaľ sa k tomu ešte pridá nevhodná životospráva a stres, vznikne kombinácia, ktorá oslabí imunitný systém. To nás vystavuje väčšiemu riziku rôznych respiračných ochorení.

Začnite pravidelnou prechádzkou na čerstvom vzduchu

V prvom rade je potrebné zabezpečiť telu dostatočné množstvo slnečného svetla. Mnoho ľudí počas zimy obmedzilo pohyb a ich telo si odvyklo na fyzickú aktivitu. Doprajte si aspoň 20-minútovú prechádzku na čerstvom vzduchu niekoľkokrát týždenne. Podľa štúdie, ktorú realizovala Lekárska fakulta Harvardskej univerzity, ľudia, ktorí denne prechádzali aspoň 20 minút, minimálne 5 dní v týždni, mali o 43 % menej "sick days" ako tí, ktorí cvičili raz týždenne alebo sa vôbec nevenovali žiadnej aktivite. Telo sa tak posilní a získate lepšiu kondíciu.

Doplňte vitamíny, minerály a enzýmy

Je potrebné brať do úvahy aj vyváženú stravu bohatú na vybrané vitamíny. „Obranyschopnosť organizmu možno podporiť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu. Získame ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si z nej druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu,“ odporúčajú odborníci z ÚVZ SR.

Z minerálnych látok sa odporúča dopĺňať najmä zinok, ktorý posilňuje bunkové steny a chráni pred vírusovými infekciami. Nachádza sa v potravinách ako strukoviny, semienka a orechy. Doporučená denná dávka pre dospelú osobu je okolo 10 mikrogramov.

Enzýmy majú kľúčový význam v tele, pretože urýchľujú a regulujú biochemické procesy. Používali sa pri lokálnej liečbe už v dávnych časoch, hoci ľudia vtedy nemali povedomie, že to, čo lieči najmä v tropickom ovocí, sú práve enzýmy. Niektoré z nich riadia správne fungovanie imunitného systému. Systémová enzýmoterapia (SET) podľa lekárov pôsobí na oslabenú imunitu podnetne a na nadmernú a patologickú zase tlmivo. „Posilnením oslabenej imunity sa zvyšuje odolnosť proti všetkým infekčným škodcom, predovšetkým v detskom veku a v starobe, v prípade nadmernej chorobnej imunity (u alergických, imunitnými komplexmi vyvolaných poškodení a pri autoimunitných reakciách namierených proti vlastným orgánom a tkanivám) je imunita uvádzaná do fyziologických medzí,“ vysvetľujú MUDr. Martin Nouza a MUDr. Karel Nouza.

Dbajte aj na kvalitný spánok

Kvalitný spánok je základným pilierom zdravia a celkovej pohody. Správna dĺžka a kvalita spánku ovplyvňujú našu fyzickú, emocionálnu a kognitívnu výkonnosť. Nedostatok spánku môže mať negatívny dopad na náš každodenný život a môže oslabiť imunitný systém. Preto je dôležité venovať pozornosť spánkovým návykom, zabezpečiť si pokojné spacie prostredie a dodržiavať pravidelný spánkový režim. „Aby bola vaša imunita plná sily na ďalší deň, mali by ste telu dopriať minimálne 6 hodín spánku denne. Priaznivo ho ovplyvní aj pravidelnosť, snažte sa teda chodiť spať a vstávať každý deň približne v rovnakom čase, a to vrátane víkendov,“ vysvetľuje MUDr. Pinterová. Dôsledné starostlivé úsilie o kvalitný spánok môže viesť k lepšiemu zdraviu, vyššej energetickej úrovni a lepšej nálade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Norbert Hoferica, Foto: Ilustračná (Freepik)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies