Japonsko "vyhlásilo vojnu" sennej nádche

NETKY.SK • 16 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
Japonsko "vyhlásilo vojnu" sennej nádche

TOKIO - Japonsko zažíva najhoršiu peľovú sezónu za posledných desať rokov. Navrhujú preto výrub cédrov, aby sa nahradili druhmi, ktoré produkujú menej peľu, a využitie umelej inteligencie na "zásadné zlepšenie" japonského systému varovania pred alergénmi.

slovakia

left justify in out

Japonsko zažíva najhoršiu peľovú sezónu za posledných desať rokov. Podľa agentúry AFP sa na tom zhodli odborníci i chorí. Premiér Fumio Kišida preto na piatok zvolal vôbec prvé stretnutie na vysokej úrovni venované problematike nadmerného výskytu peľu. AFP podotkla, že jar v Japonsku je síce známa vďaka kvitnúcim sakurám a piknikom pod rozkvitnutými stromami, ale pre mnohých obyvateľov krajiny je toto ročné obdobie synonymom alergií a zdravotných problémov.

 

Každú jar sa totiž najmä z rozsiahlych porastov cédrov v Japonsku uvoľňujú mračná peľu, ktoré mnohých ľudí nútia užívať lieky, alebo si aspoň chrániť dýchacie cesty chirurgickým rúškom a oči špeciálnymi okuliarmi. Premiér Kišida na piatkovom stretnutí upozornil, že okrem zdravotných ťažkostí peľ každoročne spôsobuje aj hospodárske škody - preto vyzval úradníkov, aby do júna vypracovali opatrenia na riešenie tohto problému. Medzi návrhmi je výrub cédrov, aby sa nahradili druhmi, ktoré produkujú menej peľu, a využitie umelej inteligencie na "zásadné zlepšenie" japonského systému varovania pred alergénmi, povedal novinárom minister pôdohospodárstva Tecuo Saitó. Podľa výsledkov jedného z celoštátnych prieskumov má problémy s peľom približne 40 percent japonskej populácie.

 

img

japonská cédrová záhrada

 

Značné sú aj ekonomické dôsledky, pretože ekonomicky aktívni ľudia postihnutí sennou nádchou strácajú produktivitu. Prieskumom, ktorý si objednala spoločnosť Panasonic v roku 2020, sa zistilo, že počas najhoršej peľovej sezóny vzniká Japonsku každý deň ekonomická strata vo výške viac ako 220 miliárd jenov (1,45 miliardy eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies