Ako sa správne zachovať pri dopravnej nehode?

NETKY.SK • 15 November 2019, 20:20 • 2 min
Ako sa správne zachovať pri dopravnej nehode?

Všetci potrebujeme dochádzať do zamestnania, do školy, cez víkendy jazdíme na chalupu a cez prázdniny na dovolenku. Stále vzrastajúca prevádzka na cestách a železniciach prináša zvýšené riziko dopravných nehôd.

slovakia

left justify in out

Ako zvládnuť základné úkony pri dopravnej nehode, či už ste priamymi účastníkmi alebo svedkami?

 

Najdôležitejšia je záchrana života a zdravia účastníkov nehody

 

1. vypnite chod motora havarovaného vozidla (vyberte kľúče alebo kartu zo spínacej skrinky), ak je to s ohľadom na aktuálnu situáciu možné,
2. opustite havarované vozidlo a ak je to možné, pomôžte ostatným opustiť vozidlo a miesto nehody,
3. dbajte na vlastnú bezpečnosť, čo najskôr zaistite miesto nehody tak, aby nedošlo k jej rozšíreniu - použite výstražné osvetlenie vozidla, výstražný trojuholník, reflexné vesty,
4. ak je evidentné, že zranené osoby potrebujú bezodkladnú prvú pomoc (krvácanie, zastavenie dýchania), venujte sa najprv zraneným.

 

Viete ako poskytnúť prvú pomoc treba pri dopravnej nehode?

 

Ideálne je, keď je na mieste viac ľudí. Zatiaľ čo jeden okamžite volá na linku 155, kde záchrancom poskytnú potrebné rady, druhý sa bude venovať zranenému. Dôležité je neváhať a nečakať. Pri masívnom krvácaní, zástave dýchania alebo srdca, odumiera mozog do piatich minút.

 

Nie je dôležité ošetrovať v prvej fáze zlomeniny a vôbec laik, ako poskytovateľ prvej pomoci nemusí zisťovať, aké všetky má človek zranenia, dôležité je, aby sa dožil príchodu záchrannej služby, čiže dôležitá je skutočne len prítomnosť zachovania základných životných funkcií.

 

Prvé, čo v prípade napríklad dopravnej nehody alebo úrazu je potrebné riešiť, je masívne krvácanie, a to hovoríme o tepnovom alebo žilovým krvácaní. Nie o rozsiahlych odreninách. Pripravte si tlakový balíček - hotový obväz, ktorý nerozbalíme, alebo si zložíme kus rukávu alebo inej látky, a pritlačíme priamo do rany. Môžeme tlakom držať, ak sa nepotrebujeme starať o ďalších pacientov, alebo pevným pritiahnutím priviažeme na krvácajúce miesto.

 

Zaškrtiť vždy nad

 

Potom musíme krvácajúcu končatinu ešte zaškrtiť. Samozrejme čo najbližšie nad ranou, ale vždy iba nad lakťom alebo nad kolenom, čo je z toho dôvodu, že pod kolenom a pod lakťom, čiže na predlaktí máme dve kosti a my potrebujeme škrtidlom tepnu, cievu pritiahnuť a priškrtiť ku kosti. Ak tam budeme mať dve kosti, nemusí sa nám to podariť.

 

Keď zranený nekrváca, položíme si niekoľko základných otázok. Je človek v bezvedomí? Hovorí s nami, reaguje na nejaký náš podnet? Dýcha, vidím dýchacie pohyby, cítim prúd vydychovaného vzduchu? Je prítomná srdcová činnosť? Ak zranený nedýcha, uvoľníme mu dýchacie cesty.

 

 

Dýchacie cesty by sme uvoľnili predsunutím dolnej čeľuste - chytili by sme človeka za dolnú čeľusť alebo za bradu alebo za a predsunuli by sme ju dopredu tak, aby spodné zuby boli pred hornými. A samozrejme by sme mali počuť obnovenie dýchania a sledovať zdvíhanie hrudníka.

 

Potom nasleduje v prípade zástavy masáž srdca. S napnutými rukami sa oprieme o koniec hrudnej kosti a tú stlačíme 100x za minútu. Zranený musí ležať na tvrdom podklade a masáž vykonávame až do príchodu záchrannej služby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies