Irán tvrdí, že jadrová dohoda padla zo strachu pred USA

NETKY.SK • 16 Január 2020, 11:8 • 2 min
Irán tvrdí, že jadrová dohoda padla zo strachu pred USA

TEHERÁN - Irán obvinil v dnešných hodinách trojicu európskych signatárov tzv. jadrovej dohody Teheránu s veľmocami z roku 2015, že sa v spore okolo jej dodržiavania nechali zastrašiť Spojenými štátmi.

slovakia

left justify in out

Zarífova úvaha 

"E3 (Nemecko, Francúzsko a Británia) obetovali zvyšky viedenskej jadrovej dohody, aby sa vyhli novým clám (prezidenta USA Donalda) Trumpa," napísal na Twitteri iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

 

img

 

"To nebude fungovať, priatelia. Len zvyšujete jeho apetít," vyhlásil Zaríf. "Ak chcete predávať svoju integritu, tak v tom len pokračujte. Ale potom nevznášajte také vysoké morálne/právne požiadavky."

 

Obavy?

Zaríf reagoval na to, že Británia, Francúzsko a Nemecko spustili tento týždeň mechanizmus na riešenie sporov zahrnutý v jadrovej dohode s Iránom. Podľa mediálnych správ sa tak stalo z obáv z amerických 25-percentných sankčných ciel na autá z EÚ. Veľvyslanec USA v Nemecku Richard Grenell to však odmietol ako "falošné správy".

 

img

 

Možný postup EÚ? 

Šéf iránskej diplomacie už predtým rozhodnutie európskych signatárov označil za "strategickú chybu". Podľa jeho slov by Európania mali medzinárodne uznanú dohodu realizovať a ak to nemôžu robiť v dôsledku tlaku USA, nemali by trestať Irán, ktorý až do vlaňajška podmienky jadrovej dohody dodržiaval.

 

img

 

Zabránenie zbrojenia 

V rámci jadrovej dohody z roku 2015 Irán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu - čím sa malo zabrániť nukleárnemu vyzbrojeniu islamskej republiky - výmenou za zrušenie hospodárskych sankcií. USA však od tejto dohody v roku 2018 jednostranne odstúpili a na Teherán znova uvalili tvrdé sankcie.

 

img

 

Po USA aj Irán

Vlani začal aj Irán postupne obmedzovať plnenie svojich záväzkov v rámci tlaku na ďalších signatárov, ku ktorým patria aj Čína a Rusko, aby mu pomohli obísť americké sankcie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona