Japonský najvyšší predstaviteľ „nevylučuje žiadne kroky“ na riešenie slabšieho jenu

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 19:30 • 2 min
Japonský najvyšší predstaviteľ „nevylučuje žiadne kroky“ na riešenie slabšieho jenu

TOKIO - Japonsko nevylúči žiadne opatrenia na riešenie nadmerných menových pohybov, keďže japonský jen dosiahol najslabšiu úroveň voči americkému doláru za takmer 34 rokov, uviedol vo štvrtok hlavný diplomat krajiny.

slovakia

left justify in out

Masato Kanda, námestník ministra financií pre medzinárodné záležitosti, to uviedol po tom, čo sa japonský jen vo štvrtok prvýkrát od júna 1990 prepadol cez 153 voči americkému doláru, čo podnietilo špekulácie, že japonské úrady zasiahnu na podporu jenu.

Kanda opísal pokles jenu ako „rýchly“, pričom poznamenal, že nadmerné pohyby meny budú mať negatívny vplyv na ekonomiku, ale zdržal sa komentárov k tomu, či sa pohyb o jeden jen za deň považuje za nadmernú úroveň, ktorá by mohla spustiť nové kolo. intervencie na trhu.

Japonské úrady predávali americké doláre a kupovali jeny po tom, čo hodnota doláru vzrástla v októbri 2022 až na 152 jenov. Analytici tu uviedli, že nie je prekvapujúce, že devízová intervencia sa uskutoční kedykoľvek, keď dolár prekonal 153 jenov.

"Predpokladám, že trhy opatrne testujú, kde je hranica pre Tokio," povedal Christopher Wong, menový stratég z OCBC v Singapure. "Myslím si, že riziko zásahu je dosť vysoké, pretože toto je vysoký nový cyklus. A vzhľadom na doterajšie varovania si myslím, že ak Tokio (ne)začne konať, len to povzbudí ľudí, aby tlačili (dolár/jen ) oveľa vyššie v najbližších dňoch," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies