Janukovyčova návšteva v Bruseli odložená na neurčito - kvôli Tymošenkovej

NETKY.SK • 19 Október 2011, 00:29 • 2 min
Janukovyčova návšteva v Bruseli odložená na neurčito - kvôli Tymošenkovej

Janukovyčova návšteva v Bruseli odložená na neurčito - kvôli Tymošenkovej

slovakia

left justify in out

img

Plánovaná návšteva ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v Bruseli bola odložená na neurčito, uviedla dnes Maja Kocijančičová, hovorkyňa vysokej komisárky Európskej únie re zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej. Dôvodom je nespokojnosť lídrov EÚ so súdnym rozhodnutím voči líderke ukrajinskej opozície Julie Tymošenkovej.
"Stretnutie sa uskutoční, hneď ako budú priaznivejšie podmienky na zlepšenie dvojstranných vzťahov," uviedla Kocijančičová v mene šéfky diplomacie EÚ.
Podľa dohodnutého programu mali byť predmetom tohtotýždňovej štvrtkovej bruselskej návštevy Viktora Janukovyča rokovania o asociačnej dohode s EÚ a debaty o dohode o voľnom obchode, ktoré medzi úniou a Ukrajinou prebiehajú už takmer päť rokov. Tieto rokovania by podľa doterajších dohôd mali byť ukončené do konca tohto roka.
Lídri EÚ požadovali od ukrajinskej strany pokrok v oblasti právneho štátu, dôkazom čoho malo byť aj férové zaobchádzanie s Juliou Tymošenkovou počas súdneho procesu. Rozhodnutie súdu, podľa ktorého bola expremiérka odsúdená na sedem rokov väzenia, vnímajú predstavitelia EÚ ako politicky motivované. 
Ešte predtým, ako došlo k "odloženiu" plánovaného stretnutia v Bruseli, predstavitelia EÚ žiadali ukrajinského prezidenta o predčasné oslobodenie Tymošenkovej z väzby, čo dnes Janukovyč odmietol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies