Prezidentka tvrdí, že Slovensko by malo vyrábať vakcíny

NETKY.SK • 5 Február 2021, 08:29 • 2 min
Prezidentka tvrdí, že Slovensko by malo vyrábať vakcíny

Vyrábať vakcíny a zvýšiť tým ich dostupnosť by mal byť strategický cieľ SR.

slovakia

left justify in out

Po štvrtkovom stretnutí s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO) túto informáciu na sociálnej sieti napísala prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa hlavy štátu aktuálna situácia s nedostatkom vakcín a výskyt nových mutácií koronavírusu ukazujú, že sa musíme na budúcnosť lepšie pripraviť.

„Spoločný európsky nákup vakcín bol v čase ich vývoja nevyhnutný, musíme sa však rýchlo pripraviť na situáciu, kedy tie isté vakcíny dokážeme so zapojením našich kapacít vyrábať aj na Slovensku,” hlava štátu s tým, že máme expertov aj výrobné zariadenia. Ďalej vyhlásila, že využije všetky svoje medzinárodné kontakty, aby sa výroba vakcíny na Slovensku stala realitou.

 


Čaputová s Krajčím diskutovali aj o stave vakcinácie a jej manažmente. Podľa prezidentky je proces vakcinácie dlhodobý a komplexný projekt, ktorý presahuje rámec ministerstva zdravotníctva. „Vyjadrila som preto pánovi ministrovi svoj názor, že by bolo prospešné, aj po vzore iných krajín, uvažovať o jednom centrálnom a nadrezortnom riadiacom bode celej očkovacej operácie,” uviedla hlava štátu.

Prezidentka sa s ministrom zdravotníctva zaoberala aj aktuálnou pandemickou situáciou, aj s ohľadom na medializované informácie o britskej mutácii vírusu na Slovensku. „COVID automat môže znamenať väčšiu predvídateľnosť rozhodnutí vlády v manažmente pandémie, čo by bol nepochybne výrazný posun vpred,” skonštatovala Čaputová. "Či sa to podarí, však určí citlivé nastavenie výnimiek zo zákazu vychádzania, ktoré zohľadní nevyhnutnú mieru testovania a zároveň aj kapacitu štátu a samospráv pri zabezpečení testovania a kontrole dodržiavania opatrení," dodala Čaputová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies