Kráľ Karol III. prednesie svoj prvý prejav v britskom parlamente

NETKY.SK • 7 November 2023, 12:30 • 2 min
Kráľ Karol III. prednesie svoj prvý prejav v britskom parlamente

LONDÝN - Britský kráľ Karol III. v utorok prednesie svoj prvý prejav v britskom parlamente, ktorým otvorí aj jeho nové zasadnutie.

slovakia

left justify in out

Karol (74) v príhovore v Snemovni lordov - hornej komore parlamentu - predstaví návrhy zákonov, ktoré chce konzervatívna vláda Rishiho Sunaka zrealizovať do budúcoročných volieb.


Konzervatívci, ktorí sú pri moci od roku 2010, v posledných prieskumoch značne zaostávajú za Labouristickou stranou. "Kráľova reč predstavuje pre Sunaka jednu z posledných príležitostí, ako sa (politicky) presadiť," povedal Richard Carr, asistent profesora verejnej politiky a stratégie na britskej univerzite ARU.


Tento slávnostný príhovor, ktorý prednesie krátko popoludní SEČ, je Karolovým prvým príhovorom vo funkcii panovníka. V máji minulého roku v tejto tradícií zastupoval svoju zosnulú matku, kráľovnú Alžbetu II.

Hoci prejav bude prednášať britský kráľ, jeho text zostavila vláda. Podľa AFP v ňom budú okrem iného predstavené rozdielne prístupy, ktoré má vládna konzervatívna strana v oblasti životného prostredia a energetiky v porovnaní s opozičnou Labouristickou stranou Keira Starmera.


Britský premiér navrhne zákon o každoročnom udeľovaní nových licencií na projekty ťažby ropy a zemného plynu v Severnom mori, ktoré by mali znížiť závislosť Británie od energie zo zahraničia a vytvoriť nové pracovné miesta. V septembri tiež avizoval odklon od politík týkajúcich sa čistej energie.


Očakáva sa, že v prejave zaznejú aj prísnejšie usmernenia pre udeľovanie doživotných trestov a ukončenie praxe predčasného prepúšťania niektorých páchateľov násilných sexuálnych trestných činov. Podľa AFP Sunak pravdepodobne zahrnie do znenia prejavu aj postupný zákaz fajčenia či reformy zákonov o vlastníctve nehnuteľností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Esquire / Getty Images / Hannah McKay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies