Jablkové hody sa uskutočnia v siedmich obciach a mestách BSK

NETKY.SK • 8 Október 2011, 00:04 • 2 min
Jablkové hody sa uskutočnia v siedmich obciach a mestách BSK

Jablkové hody sa uskutočnia v siedmich obciach a mestách BSK

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia a návštevníci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa môžu aj tento víkend zúčastniť na podujatiach organizovaných v rámci Župnej jesene.
V sobotu 8. októbra sa uskutočnia v siedmich obciach a mestách kraja - Stupave, Malackách, Senci, Dunajskej Lužnej, Modre, Pezinku a Jablonovom Jablkové hody. "Milovníci jablkových štiav, muštov, koláčov, netradičných polievok a ďalších dobrôt z jabĺk by si nemali nechať ujsť túto príležitosť, súčasťou ktorej bude aj zaujímavý kultúrny program. Pripravené sú rôzne vystúpenia, predvedú sa tanečné, folklórne súbory, žiaci umeleckých základných škôl aj spevácke zbory. V Dunajskej Lužnej si môžu záujemcovia v rámci Dňa otvorených dverí prezrieť jablkové sklady a sady, pripravená je aj kúzelnícka šou či vozenie detí na traktoroch a plošine. V Pezinku na nádvorí Malokarpatského múzea na Štefánikovej ulici sa môžu návštevníci dozvedieť, ako sa vyrábajú jablčné svietidlá. Chýbať nebude jablčná mágia a ďalší program pre deti aj dospelých. Záujemcovia si zároveň môžu pozrieť expozíciu Malokarpatského múzea," uviedla hovorkyňa Úradu BSK Iveta Tyšlerová.
Vo Vajnoroch si môžu domáci i cezpoľní zasúťažiť v minimaratóne. Začne sa o 14.00 h v Parku pod lipami a zápoliť sa bude vo viacerých vekových kategóriách, batoľatá budú súťažiť v lezení po koberci.
V Kaštieli MOS na Hornej ulici v Modre sa uskutoční od 13.00 h festival folk, country, bluegrass a trampskej hudby s názvom Strunobranie. Pri príležitosti 196. výročia narodenia Ľudovíta Štúra bude v tomto meste Jesenná dumka aneb Štúra pripomínaňja. Na programe je v budove, vo dvore a v okolí Múzea Ľ. Štúra. Od 17.00 h sú pripravené prednášky slovenského a maďarského historika o osobnosti Ľudovíta Štúra. O 18.00 h si budú môcť záujemcovia pozrieť premiéru filmu študentov Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave Posledné dni Ľ. Štúra. Nasledovať bude diskusia s predsedom BSK Pavlom Frešom, Martinom Tkáčom z Matice Slovenskej, Istvánom Kollaiom z Maďarského kultúrneho inštitútu, Dušanom Škvarnom z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a maďarským historikom Józsefom Demmelom. Záver podujatia spríjemní skupina Banda ľudovými piesňami v modernom spracovaní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies