SKUTOČNÝ PRÍBEH: Rakovina vzala chlapcovi mamu. Teraz bojuje s chorobou aj on sám

NETKY.SK • 5 December 2021, 14:00 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH: Rakovina vzala chlapcovi mamu. Teraz bojuje s chorobou aj on sám

Životné príbehy iných ľudí, i keď sú často smutné, nám dokážu dodať silu a povzbudiť nás. Možno v niekom dokážu viac odhaliť jeho ľudskosť a súcit, ktoré sa akosi pomaly vytrácajú. Azda najhoršie je vidieť trpieť deti. Príkladom je 8-ročný Freddie Gittins, ktorého jeho otec Jamie nazýva statočným bojovníkom.

slovakia

left justify in out

Jeho matka Emma zomrela tento rok v marci na rakovinu prsníka. Dožila sa 41 rokov. Celú rodinu správa prekvapila a zasiahla. To však ešte netušili, že osud si pre nich pripravil ďalšie smutné prekvapenie. Len 4 mesiace po matkinej smrti diagnostikovali rakovinu aj Freddiemu, ktorý odvtedy bojuje s leukémiou.

 

img

 

Ako povedal jeho 40-ročný otec, táto správa ho naozaj zlomila. „Po tom, ako sme si prešli tým najhorším s Emmou, mi napadlo, že teraz zomrie aj môj syn. Nedokázal som zniesť myšlienku, že ich oboch stratím,“ vyjadril sa. Malý Freddie je podľa neho skutočne odvážny a jeho matka by na neho bola hrdá. Počas jej boja s rakovinou písala blog, v ktorom zaznamenávala priebeh choroby. „Po jej smrti prichádzalo množstvo správ od ľudí, ktorí hovorili, že jej príbeh im pomohol vysporiadať sa s ich diagnózami,“ povedal otec, ktorý sa rozhodol, že s takýmto dobrým úmyslom vytvorí blog aj synovi. Dostal názov Fight Said Fred.

 

Prečítajte si tiež: SKUTOČNÝ PRÍBEH alkoholika: Ako višňa v čokoláde

 

Emme diagnostikovali chorobu v októbri 2017, keď mala 37 rokov. V roku 2018 sa manželia od seba odlúčili, no obaja sa starali o Freddieho a jeho 11-ročného brata Noaha. Emma si užívala relatívne dobré zdravie, no vo februári 2019 sa dozvedela strašnú správu – rakovina sa vrátila a hrozila jej smrť. „Vždy sme boli k chlapcom v súvislosti s jej diagnózou úprimní. Povedali sme im, že tentoraz rakovina neodíde. Nechceli sme pred nimi nič skrývať a uvedomovali si, čo sa s ich mamou deje,“ povedal otec.

 

img

 

Emma naposledy vydýchla 30. marca 2021 obklopená rodinou a priateľmi. Len 3 mesiace po jej smrti Jamie spozoroval, že sa Freddie zmenil a zobral ho k lekárovi. „V júni som si všimol, že Freddie je stále unavený a neskutočne letargický. Prišiel domov zo školy, pustil si televíziu a do 5 minút zaspal. V júli som spozoroval, že mal akúsi žltú kožu a objednal som ho na vyšetrenie. Ihneď nás poslali do nemocnice. Boli sme tam po celú noc, kým mu spravili všetky testy. Približne o 1:00 ráno ma lekár vzal bokom a povedal mi, na čo prišli,“ prezradil Jamie.

 

Možno vás zaujme: Nevynechávajte tuky! Vedci zistili, pred akým závažným ochorením nás chránia

 

Štrnásteho júla diagnostikovali Freddiemu akútnu lymfoblastickú leukémiu, agresívnu rakovinu bielych krviniek. „Očakával som, že to bude infekcia pečene, keď som počul slovo leukémia, zlomilo ma to. Nemohol som sa zmieriť s tým, že prídem o Freddieho. Len nedávno sme pochovali jeho mamu a začal som panikáriť, že budem musieť pochovať aj syna. Ešte sme sa nevysporiadali so stratou Emmy a už sme boli opäť na onkológii s Freddiem,“ vyhlásil vdovec.

 

img

 

Najnáročnejšie pre neho bolo povedať o všetkom synovi. „Freddie spal v nemocnici. Bol som pri jeho posteli po celú noc a pozeral som sa, ako spí. Keď sa ráno zobudil, vysvetlil som mu, že má rakovinu a bude musieť podstúpiť liečbu. Povedal som mu, že je pred ním niekoľko zlých mesiacov, no potom mu už bude lepšie. Keď počul slovo rakovina, spýtal sa ma, či má chorobu, akú mala jeho mama. Vysvetlil som mu, že je to rakovina, no iný typ.“ O smutnej správe musel povedať aj staršiemu synovi, ktorý chodil navštevovať brata do nemocnice.

 

K téme: Cukrovka. Choroba, s ktorou život vonkoncom nie je sladký

 

Jamie povedal, že Freddie si zobral príklad zo svojej matky a bol nesmierne silný. Dva týždne strávili v detskej nemocnici, pretože mal zápal pankreasu a pečene. Keď mali všetko pod kontrolou, začali s chemoterapiou. Otec prezradil, že mladého pacienta nič neznepokojovalo a bol naozaj odvážny. Nahnevala ho až správa, že príde o vlasy, ktoré mal rádNajnovšie testy prinášajú dobré správy. „V jeho systéme je len malá stopa po rakovine, takže jej dáme poslednú ranu s chemoterapiou, a to snáď bude koniec Freddieho liečby. Potom ho budú pozorovať, najprv pravidelne a potom po zvyšok života, aby si boli istí, že sa nevráti."

 

img

 

Keď Jamie zhodnocuje uplynulé roky, myslí si, že najnáročnejšie to má Noah. „Cítil sa bezbranne, zatiaľ čo ja a Freddie sme boli zaneprázdnení liečbou. Tešíme sa na trošku normálny život v budúcnosti,“ uviedol.

Rodina tiež založila konto na webe GoFundMe, kam môžu ľudia posielať peniaze, za ktoré chce otec Freddiemu sprostredkovať nejaké pekné zážitky. „Nie som nadšenec týchto iniciatív, pretože nepatrím medzi ľudí, ktorí žiadajú iných o pomoc, no Freddie si naozaj zaslúži nejakú zábavu a radosť po týchto hrozných rokoch. Obaja chlapci si to zaslúžia. Freddie miluje wrestling a WWE, takže sme pred niekoľkými týždňami išli do Birminghamu na šou.“

 

Zo života: Manželia Vinczeovci už rok prenajímajú byt bezdomovcovi. Zmenili mu tak život o 360 stupňov

 

Jamie verí, že Freddieho blog pomôže iným ľuďom. „Pre každého rodiča je tá najhoršia nočná mora, keď zistí, že jeho dieťa má rakovinu. Je to úplne zničujúce, no chcem ľuďom povedať, že život sa vtedy nekončí. Nie je všetko zase také zlé. V nemocnici sme mali aj celkom radostné chvíle. Musíte vyťažiť maximum z toho, čo máte a musíte nájsť spôsob, ako ísť vpred. Byť rodičom dieťaťa s rakovinou sa môže javiť ako izolovaná skúsenosť, no nemusí to tak byť. Na internete je komunita ľudí, ktorí sú v rovnakej situácii. Emma zanechala na svojom blogu pozitívny odkaz a som veľmi hrdý, že teraz v tom pokračujeme s Freddiem,“ uzavrel Jamie.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies