Izraelské úrady betónom zapečatili byt palestínskeho vrhača kameňov

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 16:21 • 2 min
Izraelské úrady betónom zapečatili byt palestínskeho vrhača kameňov

JERUZALEM - Izraelské úrady dnes vo východnom Jeruzaleme betónom zapečatili a znefunkčnili byt rodiny mladého Palestínčana, ktorý bol obvinený z toho, že hádzaním kameňov do idúcich áut spôsobil smrť staršieho Izraelčana.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, incident sa odohral vlani v Jeruzaleme a jeho obeťou bol 64-ročný Alexander Levlovitz. Muž sa vtedy v spoločnosti ďalších osôb vracal autom z oslavy židovského Nového roku. Po tom, ako útočník začal na jeho auto hádzať kamene, Levlovitz stratil nad vozidlom kontrolu a narazil s ním do stĺpa. Zraneniam, ktoré pri náraze utrpel, o niekoľko hodín podľahol. Jeho spolucestujúci vyviazli s ľahkými zraneniami.


Podľa agentúry AP bol Levlovitz zrejme prvou obeťou už sedem mesiacov trvajúcich izraelsko-palestínskych násilností, ktoré si vyžiadali životy 28 Izraelčanov, dvoch Američanov a najmenej 188 Palestínčanov. Väčšinu z nich tvoria práve páchatelia útokov zabití bezprostredne po čine izraelskými bezpečnostnými zložkami. Ostatní Palestínčania prišli o život v zrážkach s izraelskou políciou a armádou.


Vrhanie kameňov palestínskymi demonštrantmi na autá Izraelčanov je pomerne bežným javom na cestách v Predjordánsku, ale aj vo východnom Jeruzaleme. Väčšina týchto incidentov sa končí menšími zraneniami, ale vo viacerých prípadoch malo vrhanie kameňov za následok smrť alebo vážne


Znefunkčnenie bytov ich zaliatím betónom - čo je šetrnejší spôsob demolácie, pretože nepoškodzuje iné byty v bytovom dome - alebo zrovnanie domov so zemou považuje Izrael za účinný nástroj zastrašovania palestínskej komunity. Kritici tejto metódy však tvrdia, že ide o kolektívny trest.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies