Izraelská polícia zadržala Palestínčanov podozrivých z útokov na Chrámovej hore

NETKY.SK • 29 September 2015, 13:00 • 2 min
Izraelská polícia zadržala Palestínčanov podozrivých z útokov na Chrámovej hore

JERUZALEM - Izraelská polícia zadržala siedmich Palestínčanov podozrivých z účasti na násilnostiach, ktoré sa odohrali v pondelok na Chrámovej hore v Jeruzaleme.

slovakia

left justify in out

Zadržaní Palestínčania boli podľa všetkého súčasťou skupiny, ktorá sa zabarikádovala v mešite al-Aksá na Chrámovej hore a odtiaľ zápalnými fľašami a kameňmi útočila na izraelské bezpečnostné zložky. K incidentu došlo na úvod týždeň trvajúceho židovského pútnického sviatku sukot. V epicentre najnovšej vlny napätia medzi židmi a Palestínčanmi je mešita al-Aksá a Skalný dóm - jedno z najposvätnejších miest islamu, ktoré židia nazývajú Chrámová hora. Nepokoje odtiaľ sa rozšírili do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

 

Chrámová hora je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším islamu po saudskoarabskej Mekke a Medine. Nároky na ňu dlhodobo vyvolávajú napätie vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok jeruzalemského chrámu, ktorý tam stál v období medzi 10.-1. storočím pred n.l. Na vrchole hory stojí okrem Skalného dómu a mešity al-Aksá aj niekoľko menších budov.

Chrámová hora leží vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael obsadil v roku 1967.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies