V komunálnych voľbách budú hlasovať v 2921 obciach a mestách

NETKY.SK • 25 Október 2022, 11:56 • 2 min
V komunálnych voľbách budú hlasovať v 2921 obciach a mestách

BRATISLAVA - Sobotňajšie (29. 10.) komunálne voľby sa uskutočnia v 2921 mestách, mestských častiach a obciach Slovenska. Volebné miestnosti sa síce otvoria aj v ďalších piatich obciach, no v tých neevidujú žiadnych kandidátov na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva, voliči tak tam budú hlasovať len v krajských voľbách.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. V 2921 obciach, v ktorých sa bude hlasovať v komunálnych voľbách, sa voľba starostu skutoční len v 2915 z nich. "Zvyšných šesť obcí neeviduje ani jedného kandidáta na starostu, preto voliči budú hlasovať len za poslancov obecných zastupiteľstiev," uviedla hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová. "V 25 obciach kandiduje nižší počet kandidátov na miesto poslanca, ako je počet mandátov," dodala. Hovorkyňa ŠÚ SR ďalej upozornila, že výsledky budú zverejňované len jednorazovo za celé mesto, mestskú časť alebo obec po sčítaní všetkých volebných okrskov. Po častiach a jednotlivých okrskoch budú zverejňované len priebežné výsledky volieb primátora Bratislavy a Košíc. Takmer jedna pätina z vyše 6000 volebných okrskov (1153) sa týka desiatich samospráv, sú to všetky krajské mestá s výnimkou Trnavy, mesto Martin a dve bratislavské mestské časti s najväčším počtom obyvateľov, Petržalka a Ružinov. Najviac, až 662 miest a obcí je v Prešovskom kraji, najmenej obcí, kde sa konajú voľby do orgánov samospráv, je v Bratislavskom kraji (89). O 2915 kresiel starostu/primátora v mestách, obciach alebo mestských častiach sa uchádza 6755 kandidátov. Do zastupiteľstiev v komunálnych voľbách sa voliči môžu rozhodnúť z viac ako 42.000 kandidátov, ktorí sa uchádzajú takmer o 21.000 poslaneckých miest. V sobotu sa okrem komunálnych volieb konajú aj krajské voľby, teda voľby do orgánov samosprávnych krajov. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 h. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies