Dnes je svetový deň Alzheimerovej choroby. Ako podporiť pamäť a sústredenie?

NETKY.SK • 21 September 2023, 14:30 • 2 min
Dnes je svetový deň Alzheimerovej choroby. Ako podporiť pamäť a sústredenie?

BRATISLAVA - Dnes, keď sa celý svet zjednocuje k pripomienke Svetového dňa Alzheimerovej choroby, zdôrazňujeme dôležitosť starostlivosti o našu pamäť a sústredenie. Alzheimerova choroba postihuje milióny ľudí po celom svete, a práve na tento deň pripadá výzva na posilnenie povedomia o tejto chorobe a na podporu výskumu. Podľa výskumov má totiž viac ako 50 % ľudí problémy so sústredením. Jedným zo spôsobov, ako môžeme prispieť k udržaniu zdravej pamäte a sústredenia, je pravidelný tréning a vhodná výživa.

slovakia

left justify in out

Ste unavení, preťažení, nedokážete sa sústrediť? Máme pre vás riešenie!

 

Zabúdate niekedy? Alebo je pre vás ťažké sústrediť sa na to, čo práve robíte? Väčšina z nás dnes vedie hektický život neustále rušený externými vplyvmi ako sú telefóny, či sociálne médiá. Odborníci varujú, že priveľa rozptýlenia a požiadaviek na pozornosť môže mať trvalý vplyv na úroveň našej koncentrácie. Naše mozgy totiž pracujú tak intenzívne, ako ešte nikdy v histórii.

 

Podľa spoločnosti Mintel má viac ako 50 % ľudí problémy so sústredením a koncentráciou. Riziko je ešte väčšie u mladých ľudí. U osôb mladších ako 35 rokov je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že sa nedokážu poriadne sústrediť, než u osôb starších ako 55 rokov.

 

Svetový deň Alzheimerovej choroby nám pripomína, že naša pamäť a kognitívne schopnosti sú poklady, ktoré by sme mali chrániť a rozvíjať. S vedomím a starostlivosťou o naše mentálne zdravie podporme prevenciu a zlepšime kvalitu svojho života.

Ako správne trénovať pamäť a sústredenie?

 

Tréning pamäte a sústredenia zohráva kľúčovú úlohu v prevencii Alzheimerovej choroby a iných ochorení spojených s kognitívnymi funkciami. Štúdie ukazujú, že kognitívny tréning môže zlepšiť neuroplasticitu mozgu a posilniť jeho schopnosť udržovať si pamäť a koncentráciu aj v neskoršom veku.

 

Mozog je súčasťou centrálnej nervovej sústavy nášho tela. Jeho kapacita je neobmedzená, a tak sa stále môže učiť novým veciam bez toho, aby takzvane došlo úložisko, ako na počítači.

 

Hoci nejde o sval, je potrebné mozog „posilňovať“. Stačí si v priebehu dňa párkrát zacvičiť jednoduché cvičenia, ktoré prinútia mozog, aby sa naučil niečo nové a aby nezlenivel. „S pribúdajúcim vekom sa náš mozog spomaľuje. Myseľ, ktorá zostáva aktívna, taký pokles nevykazuje. Každodenné cvičenie dokonca môže pomôcť inteligenciu a bystrosť zlepšovať,“ hovorí Henry Soper, PhD, bývalý lektor fakulty klinickej psychológie, School of Psychology, Gielding Graduate University. Je teda potrebné vyburcovať k aktivite nervové spojenia tak, aby silneli a nezleniveli.

Kvalitná výživa dokáže podporiť výsledok

 

Aby ste vyzerali a cítili sa čo najlepšie, potrebuje vaše telo komplexnú zmes živín a to isté platí aj pre mozog. Nezdravá strava môže viesť k nedostatku niektorých unikátnych zložiek, ktoré náš mozog potrebuje na dobrú prácu a výkon, pričom u niektorých z nich je vedecky dokázané, že zlepšujú aj duševnú výkonnosť. Práve preto je dobré niektoré živiny telu dodávať pomocou doplnkov stravy.

 

Otestujte svoj mozog!

 

Pre tých, ktorí chcú zistiť viac o stave svojej pamäte a vyskúšať svoje mentálne schopnosti, sú k dispozícii špeciálne stránky Mind Wellness Hub na stránkach https://mind-wellnesshub.com/sk. Návštevníci si môžu urobiť pamäťový test a zahrať si rôzne pamäťové hry, ktoré zábavným spôsobom, precvičia myseľ a umožnia sledovať jej vývoj.

 

Produktový tip:

Vyskúšať môžete napríklad Active Mind Complex, ktorý obsahuje komplex vitamínov skupiny B a vitamínu C. Tieto vitamíny preukázateľne podporujú správne psychické funkcie, duševnú výkonnosť a fungovanie nervového systému.

 

Za pozornosť stojí aj extrakt z mäty piepornej s nootropnými účinkami, u ktorého bolo vedecky dokázané, že zlepšuje kognitívnu a mentálnu výkonnosť, najmä: koncentráciu, reakčnú dobu a pracovnú pamäť bez toho, aby narušoval nočný spánok.

 

Vďaka kombinácii vitamínov, minerálov a bylinných extraktov môže Active Mind Complex pomôcť ľuďom udržať si mentálnu zdatnosť a zvládať každodenné výzvy. Štúdia na skupine osôb vo veku 18–50 rokov navyše ukázala, že účastníci pociťovali zlepšenie schopnosti reagovať a rozhodovať sa už po 7 dňoch užívania Active Mind Complex a trvalé zlepšenie pozornosti po 30 dňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Emperium / Julie Čapková / Mintel Foto: www.matiafundazioa.eus (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies