Izraelská armáda dala ľuďom šesť hodín, aby sa presunuli na juh Gazy

NETKY.SK • 9 November 2023, 16:30 • 2 min
Izraelská armáda dala ľuďom šesť hodín, aby sa presunuli na juh Gazy

TEL AVIV - Izraelská armáda vo štvrtok vyhradila ľuďom v pásme Gazy šesť hodín na presun do južnej časti enklávy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda otvorila pre ľudí evakuačný koridor od 10.00 h do 16.00 h miestneho času (9.00 h – 15.00 h SEČ). V predošlých dňoch ľuďom na presun poskytla len štyri hodiny.

"Sever pásma Gazy sa považuje za zónu ostrých bojov a čas na evakuáciu sa kráti. Pridajte sa k státisícom ľudí, ktorí v posledných dňoch reagovali na výzvy a presunuli sa na juh," vyzval obyvateľov pásma Gazy hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai.

Podľa údajov Organizácie Spojených národov (OSN) utieklo zo severu v pondelok 2000 ľudí. V utorok ich počet stúpol na 15.000. Izraelská armáda uviedla, že v stredu na juh utieklo až 50.000 obyvateľov pásma Gazy. Toto číslo sa nedalo bezprostredne overiť. Novinár CNN však potvrdil, že ľudí sa presúvalo viac než v utorok.

Izrael minulý týždeň začal novú fázu vo vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, ktoré má pod kontrolou pásmo Gazy, a rozšíril pozemné operácie. Obyvateľov v severnej časti pásma už opakovane vyzval, aby sa presunuli na juh.


OSN uvádza, že v pásme Gazy sa nachádza až 1,4 milióna vnútorne vysídlených osôb. V tejto husto obývanej enkláve žije celkovo približne 2,2 milióna obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / CNN, Foto: Pravda / SITA / AP / Ohad Zwigenberg
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies