Lipa spieva Lasicu – známy album vychádza v 2 LP reedícii!

NETKY.SK • 18 Máj 2022, 15:34 • 2 min
Lipa spieva Lasicu – známy album vychádza v 2 LP reedícii!

Na albume Lipa spieva Lasicu sa v roku 2005 stretli dve veľké mená slovenského umenia – medzinárodne uznávaný jazzový spevák Peter Lipa a ikonický Milan Lasica, tentoraz v úlohe exkluzívneho textára piesní.

slovakia

left justify in out

Vznikol tak výnimočný a nadčasový album, na realizácii ktorého sa podieľala aj skvelá zostava štúdiových hudobníkov vrátane Petra Lipu mladšieho, Juraja Tatára, Martina Gašpara, Marcela Buntaja, Juraja Bartoša, Michala Žáčka a ďalších. Album patrí k tomu najlepšiemu, čo na slovenskej scéne po roku 2000 vzniklo a je ozdobou každej hudobnej knižnice. Jeho 2LP reedícia oficiálne vyšla pred pár dňami. Pod dizajn albumu sa podpísal slovenský výtvarník  Marek Ormandík.

 

img

 

„Predtým, ako vznikol tento album, bola moja spolupráca s Milanom viac-menej príležitostná. Vždy, keď som potreboval nový text, či už na hotovú hudbu alebo na dodatočné zhudobnenie, nenápadne som sa u Milana ohlásil a potom trpezlivo čakal, kedy mi moje želanie splní. Niekedy to bolo až na poslednú chvíľu, lebo najlepšia inšpirácia je termín, ale vždy sa to nakoniec podarilo,“ spomína Peter Lipa na spoluprácu s Lasicom a pokračuje.

 

img

 

Priznám sa, že mi ani vo sne nenapadlo, že by sme mohli urobiť celý spoločný album. Ja by som si takú trúfalosť nedovolil. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď mi v mailoch pribúdali prvé texty. Prekvapenie a radosť. Naraz som tam mal 14 kúskov. Music USA vznikla až tesne pred nahrávaním ako bonus. Už bolo jasné, že vznikne nové CD. Ella Fitzgerald mala svojho času sériu albumov, ktoré mali  v názve meno autora hudobnej zložky. Vždy mi to bolo sympatické. Ten názov bol jasný od prvej chvíle, navyše naše priezviská dávali názvu aj iné súvislosti, a to sa mi páčilo. Milan to schválil, ale hudbu nikdy neschvaľoval. Mal som úplne voľnú ruku, mohol som si s textami robiť, čo som chcel. Samozrejme, že tá jeho dôvera bola pre mňa zaväzujúca a vo chvíli, keď som mu predstavoval nové piesne s jeho textami,  mal som celkom malú dušičku. Ale fakt, že mi o pár rokov poslal ďalšiu sériu textov, svedčí o tom, že bol s mojou prácou spokojný.“

 

 

 

 

 

Zoznam skladieb na 2LP:

 

01. A1 MÁM TÚŽBU

02. A2 KÚSOČEK PÁPERIA

03. A3 DVADSAŤ ROKOV SOM ŤA MILOVAL

04. A4 SLZY SÚ LEN SLANÁ VODA

05. A5 U DOKTORA

06. B1 RAŇAJKY S BLÍZKOU OSOBOU

07. B2 NEOPÚŠŤAJ MESTO

08. B3 CHCEM ODÍSŤ

09. B4 NOSTALGICKÝ MOTÍV

10. B5 PREČO SA STÁLE...

11. C1 TY SI MI SÚDENÁ

12. C2 ROMANTIKA

13. C3 TÍŠKO A KRADMO

14. C4 MÁM ČAS

15. C5 MUSIC USA

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona