Erupcia sopky v Nikarague zasypala popolom celé mesto

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 21:53 • 2 min
Erupcia sopky v Nikarague zasypala popolom celé mesto

MANAGUA - Po utorňajšom výbuchu nikaragujskej sopky San Cristóbal zasypal popol mesto Chinandega na severozápade krajiny. Krátko popoludní sa v meste rapídne znížila viditeľnosť a na domy, autá a ulice padal sopečný popol.

slovakia

left justify in out

„Akurát som doma obedoval, keď nastal veľký výbuch a obloha začala náhle tmavnúť,“ vyhlásil miestny právnik Pablo Medina, ktorý žije asi 7 kilometrov od najvyššej nikaragujskej sopky. Podotkol, že jeho dom pohltil intenzívny pach síry a takmer všetko pokryl popol.

„Bola to náhla erupcia, po ktorej sopka asi 30 minút chrlila plyny,“ nadviazal ďalší z občanov Jorge Lenín Duarte.

 


Niektoré miestne prevádzky museli zatvoriť, keďže viditeľnosť bola prakticky nulová. Obyvatelia upratovali a čistili mesto od popola niekoľko hodín.

Viceprezidentka Rosario Murillová vyzvala Nikaragujčanov, aby zostali pokojní, a uviedla, že utorňajšia aktivita je súčasťou „obvyklých erupcií“. Vládna agentúra pre katastrofy bude situáciu monitorovať, o evakuáciách sa však zatiaľ úrady nezmienili.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies