Izrael zaútočil na Irán. Explózie zazneli v blízkosti jadrových zariadení

NETKY.SK • 19 Apríl 2024, 11:00 • 2 min
Izrael zaútočil na Irán. Explózie zazneli v blízkosti jadrových zariadení

Izrael uskutočnil vojenský útok na území Iránu, uviedol v piatok 19. apríla americký predstaviteľ pre CNN, čo je potenciálne nebezpečná eskalácia v rýchlo sa rozširujúcom blízkovýchodnom konflikte, ktorý sa iránski vládni predstavitelia doteraz snažili bagatelizovať

slovakia

left justify in out

Iránske systémy protivzdušnej obrany boli aktivované na viacerých miestach po tom, ako bolo počuť tri výbuchy v blízkosti hlavnej vojenskej leteckej základne pri iránskom meste Isfahán, informovali v piatok skoro ráno štátne médiá.

Iránski predstavitelia uviedli, že protivzdušná obrana zachytila tri drony a neboli hlásené žiadne správy o raketovom útoku. Viaceré štátne tlačové agentúry uviedli, že miesta spojené s iránskym jadrovým programom sú "úplne bezpečné" a útok mal zrejme obmedzený rozsah.

Vyšší vojenský veliteľ, druhý brigádny generál Mihandoust, povedal pre štátnu tlačovú agentúru Tasnim, že "nedošlo k žiadnym škodám" a zvuky, ktoré bolo počuť v noci, boli spôsobené systémami protivzdušnej obrany zameranými na "podozrivý objekt".

Správy o piatkovom útoku prišli niekoľko hodín po tom, ako iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amir-Abdollahian pre CNN povedal, že ak Izrael podnikne akúkoľvek ďalšiu vojenskú akciu proti Iránu, jeho odpoveď bude "okamžitá a na maximálnej úrovni".

Napätie na celom Blízkom východe zostáva na ostrí noža po bezprecedentnom priamom útoku Iránu na Izrael, ktorý sa uskutočnil v sobotu 13. apríla. Útok, počas ktorého Irán vypustil viac ako 300 bezpilotných lietadiel a riadených striel smerom na Izrael, bol reakciou na predpokladaný izraelský útok na iránsky diplomatický komplex v sýrskom hlavnom meste Damask z 1. apríla, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ a niekoľko ďalších osôb.

Zásah Izraela v Iráne je najnovším eskalačným krokom v regióne, ktorý bol otrasený ničivou vojnou Izraela v Gaze po brutálnom útoku Hamasu zo 7. októbra. Pri tomto útoku zahynulo viac ako 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a viac ako 200 ďalších bolo zajatých ako rukojemníci.

Izraelské bombardovanie a obliehanie Gazy zabilo podľa palestínskych predstaviteľov viac ako 33 000 Palestínčanov, spôsobilo rozsiahlu deštrukciu enklávy a vyvolalo humanitárnu krízu, v ktorej viac ako 1 milión ľudí čelí "katastrofálnej" úrovni hladu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: CNN, Foto: cnn.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies