Škandinávske krajiny sa pýšia najčistejším vzduchom v EÚ. Slovensko opäť ničím neprekvapilo

NETKY.SK • 18 Jún 2021, 10:33 • 2 min
Škandinávske krajiny sa pýšia najčistejším vzduchom v EÚ. Slovensko opäť ničím neprekvapilo

BRATISLAVA - Najlepšiu kvalitu ovzdušia v Európe majú mestá v Škandinávii a Pobaltí.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z hodnotenia Európskej environmentálnej agentúry (EEA), pričom ako uvádza portál euronews.com, najhoršie obstáli mestá v Poľsku a Taliansku.

 

Top 10 miest, kde je najčistejší vzduch
Mestom s najlepšou kvalitou ovzdušia na starom kontinente je v ostatných dvoch rokoch Umea vo Švédsku, kde zaznamenali koncentráciu pevných častíc v priemere 3,7 mikrogramu na meter kubický. Nasleduje fínske mesto Tampere (3,8) a Funchal na portugalskom ostrove Madeira (3,8).

 

img


V najlepšej desiatke figurujú ešte švédske mestá Uppsala a Štokholm, estónske trio Tallin, Narva a Tatu, španielska Salamanca a nórske duo Bergen a Trondheim.

 

Poľsko úplne pohorelo
Mestom s najhoršou kvalitou ovzdušia je poľský Nowy Sacz neďaleko slovenských hraníc, kde bola koncentrácia pevných častíc 27,3 mikrogramu na meter kubický. Nasleduje talianska Cremona (25,9) a Slavonski Brod v Chorvátsku (25,7).

 

img

Medzi najhoršími sú aj ďalšie štyri poľské mestá - Zgierz, Piotrków Trybunalski, Žory a Krakov, trojica talianskych - Vicenza, Brescia a Pavia, ako aj bulharské mesto Veliko Tarnovo.

EEA zaradila do zoznamu 300 európskych miest. Nachádza sa medzi nimi aj kvinteto slovenských. Najhoršie dopadla Žilina (17,73), nasledovaná Nitrou (14,68), Košicami (14,17), Bratislavou (13,5) a Banskou Bystricou (12,78).

Prečítajte si tiež: Podľa prezidentky sa riešenie klimatickej krízy nevylučuje s udržateľným hospodárskym rastom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies