Kto vymýšľa tajné názvy policajných záťahov? Môže sa pridať aj verejnosť?

NETKY.SK • 4 December 2020, 09:38 • 2 min
Kto vymýšľa tajné názvy policajných záťahov? Môže sa pridať aj verejnosť?

Túto otázku si kladú mnohí ľudia, ktorých pri čítaní článkov zaskočí, akú kreativitu majú tvorcovia krycích názvov akcií.

slovakia

left justify in out

Ostatne to boli Božie mlyny, Judáš či Očistec. Pretým záťahy na súdoch s názvami Búrka či Víchrica. Polícia na sociálnej sieti ozrejmila, ako tieto názvy vznikajú, resp. kto ich vymýšľa. Priznali, že mnohí sa na to neustále pýtajú. Dokonca aj na to, či ich v budúcnosti nemôžu vymýšľať bežní ľudia.

 

 

Podľa polície však nie je úlohou vytvoriť názov, ktorý sa dobre mediálne predá, ale názov, ktorý umožní šifrovanie operácie. „Názov akcie by mal byť zrozumiteľný pre okruh policajtov, ktorí na nej pracujú. Zároveň nemôže odkrývať zameranie akcie a nemôže byť vulgárny,“ vysvetlila polícia na sociálnej sieti.

 

V žiadnom prípade sa však z názvu nesmie nikto dozvedieť o čo by mohlo ísť. „Názov môže vystihovať podstatu akcie, charakteristiku zainteresovaných osôb, situácie ktorej sa týka alebo môže byť úplne "od veci". Je to individuálne a pravidlá v podstate neexistujú,“ vysvetlili strážcovia poriadku a zákonnosti.

 

A napokon je tu odpoveď pre mnohých čitateľov, ktorí si kladú otázku, kto je tým kreatívcom. Pretože mnohí by si vedeli predstaviť, že by ich takáto pomoc polícii bavila, dokonca, že by v tom boli dobrí. „Názvy akcií si určujú operatívni pracovníci, aby v predprípravnom ale aj prípravnom konaní, až do momentu zverejnenia informácií o akcii pre verejnosť, kryl ich zámer pred nepovolanými osobami,“ dodala s tým, že verejnosť nemôže pomáhať v ich kreativite, „pretože sa do jej zverejnenia nedozvie o jej existencii“.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies