Británia má prvú obeť, ktorá zomrela v dôsledku znečisteného ovzdušia

NETKY.SK • 19 December 2020, 10:41 • 2 min
Británia má prvú obeť, ktorá zomrela v dôsledku znečisteného ovzdušia

LONDÝN – Znečistené ovzdušie, to je príčina smrti iba 9 ročnej Elly, ktorá zomrela v roku 2013 v Británii po astmatickom záchvate.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom súd v britskej metropole Londýn. Ella sa tak stala historicky prvým človekom v Spojenom kráľovstve, ktorý zomrel v dôsledku znečisteného ovzdušia. Profesor Gavin Shaddick, vládny poradca, označil rozhodnutie súdu za prelomové.

 

Ella Adoová-Kissiová-Debrahová žila s rodinou na juhovýchode Londýna, iba pár metrov od diaľnice A205. Astmatické záchvaty sa u nej začali objavovať tri roky pred smrťou pre ktoré bola až 27 krát hospitalizovaná, ktorým nakoniec aj 15. februára podľahla. V tom čase súd zamietol, že by jej úmrtie spôsobil smog. Avšak v priebehu minulého roka súd vyššej inštancie toto rozhodnutie zrušil.

 

Dôvodom bolo, že expert na kvalitu ovzdušia Stephen Holgate predložil súdu vypracovaný posudok, v ktorom upozornil na „do očí bijúcu súvislosť“ medzi Ellinými záchvatmi a vysokou koncentráciou oxidu dusičitého a prachovými časticami v mieste je bydliska.

 

Túto skutočnosť následne potvrdil aj southwarský súd. Koroner Phillip Barlow tiež upozornil, že hodnoty ďaleko prekračovali hranice stanovené Európskou úniou ako aj Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). V záverečnej reči pomenoval dve zásadné zlyhania.

 

Tým prvým bolo znižovanie oxidu dusičitého v ovzduší a tým druhým, že Ellina matka nebola informovaná o závažnosti celej situácie. „Dospel som k záveru, že Ella zomrela na astmu spôsobenou nadmerne znečisteným ovzduším,“ povedal pred súdom koroner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies