Ivan Korčok: Vzťahy s Ukrajinou by sa mali výraznejšie premietnuť do obchodno-ekonomickej spolupráce

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 09:02 • 2 min
Ivan Korčok: Vzťahy s Ukrajinou by sa mali výraznejšie premietnuť do obchodno-ekonomickej spolupráce

BRATISLAVA - Veľmi dobré obojstranné vzťahy Slovenska a Ukrajiny na politickej úrovni by sa mali výraznejšie premietnuť do konkrétnych projektov, napríklad v oblasti obchodno-ekonomickej spolupráce.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok to povedal po stretnutí so svojím ukrajinským partnerom Dmytrom Kulebom. Návšteva, ktorá sa konala v stredu 12. mája, nadviazala na stretnutie oboch ministrov vo februári v Kyjeve. „Sústredili sme sa nielen na aktuálny vývoj situácie na Ukrajine, ale najmä na bilaterálne vzťahy, a to aj v súvislosti s pripravovanou cestou predsedu vlády SR Eduarda Hegera na Ukrajinu,“ povedal Korčok.

 

img

 

Rešpektovanie suverenity naďalej platí

Dodal, že jeho rezortný kolega ho informoval o aktuálnej politickej situácii v krajine, vrátane Krymu a Donbasu. Korčok počas stretnutia potvrdil nemennú pozíciu SR vo vzťahu k rešpektovaniu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, vrátane jej medzinárodne uznaných hraníc.

 

Prečítajte si: Podľa Ivana Korčoka treba v Bielorusku ísť aj nad rámec sankcií

 

Rozvoj medzi oboma krajinami je možný
Korčok zdôraznil, že rozvoj medzi oboma krajinami je možný nielen v oblasti ekonomiky, ale aj v oblasti medziľudských kontaktov. „V tejto súvislosti som ukrajinskému partnerovi podčiarkol dôležitosť pokračovania v štrukturálnych reformách, ktoré prispejú aj k zlepšeniu investičného a podnikateľského prostredia,“ uviedol Korčok. Ministri diskutovali aj o vzťahoch Ukrajiny s Európskou úniou a NATO.

 

Mohlo by vás zaujímať: Šéf americkej diplomacie Antony Blinken vyhlásil, že budú podporovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny

 

Prípravy na samit

Venovali sa tiež prípravám na samit Východného partnerstva, kde Korčok potvrdil proeurópske smerovanie Ukrajiny. „Slovensko pred vstupom do EÚ realizovalo nie ľahké reformy, ktoré však priniesli výsledok. Sme aj naďalej pripravení tieto naše skúsenosti z reforiem a integračného úsilia s Ukrajinou zdieľať,“ uzavrel šéf slovenskej diplomacie. Šéf ukrajinskej diplomacie sa v Bratislave zúčastní aj na rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín C5 - Slovenska, Rakúska, Česka, Maďarska a Slovinska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies