Izrael s pobúrením reagoval na text jedného z grémií UNESCO

NETKY.SK • 14 Október 2016, 06:35 • 2 min
Izrael s pobúrením reagoval na text jedného z grémií UNESCO

PARÍŽ/JERUZALEM - Izraelská vláda vo štvrtok s pobúrením reagovala na rozhodnutie programovej komisie Výkonnej rady Organizácie OSN pre vedu, vzdelanie a kultúru (UNESCO), ktoré vníma ako spochybnenie židovských koreňov v Jeruzaleme.

slovakia

left justify in out

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie slovami: "Povedať, že Izrael nič nespája s Chrámovou horou alebo Múrom nárekov je to isté, ako povedať, že Čína nemá nič spoločného s Veľkým čínskym múrom a Egypt s pyramídami". Predseda vlády židovského štátu súčasne hovoril o "absurdnom divadle".


Spomínané grémium prijalo vo štvrtok návrh rezolúcie viacerých arabských krajín o Izraelom obsadených palestínskych územiach. O texte by sa na budúci týždeň malo rokovať na plenárnom zasadaní výkonnej rady, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje UNESCO v Paríži.


Podľa tých hlasovali za prijatie návrhu zástupcovia 24 krajín, šesť bolo proti, predstavitelia dvoch štátov neboli prítomní a ďalších 26 sa hlasovania zdržalo.

 

Zatiaľ nie je jasné, či v návrhu textu, ktorý nesie dátum 12. októbra, došlo pred hlasovaním k zmenám. V spomínanom návrhu sa totiž názov Chrámovej hory, významnej tak pre judaizmus, ako aj islam, spomína iba v arabskej podobe.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies