Izrael čakajú veľké zmeny, užívanie marihuany už možno nebude trestný čin

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 09:23 • 2 min
Izrael čakajú veľké zmeny, užívanie marihuany už možno nebude trestný čin

TEL AVIV – Izraelská vláda schválila nové opatrenia vedúce k dekriminalizácii užívania marihuany v krajine. Každý, kto bude prichytený na verejnosti pri užívaní drogy prvýkrát, bude pokutovaný sumou 1000 šekelov (270 eur) namiesto obvinenia z trestného činu.

slovakia

left justify in out

Návrh nového zákona sformuloval minister verejnej bezpečnosti Gilad Erdan, ktorého cieľom je namiesto trestania užívateľov, vzdelávať a viesť protidrogovú osvetu.

 

V prípade, že páchateľ je prichytený druhýkrát, pokuta sa zdvojnásobí. Pokiaľ sa priestupok stane tretíkrát, dostane páchateľ podmienku s probačným dohľadom. Štvrtý raz sa už bude riešiť ako trestný čin, ktorý sa bude posudzovať podľa individuálneho prípadu.

 

Príjmy z pokút pôjdu na zakladanie nových protidrogových vzdelávacích programov a na liečbu drogových závislosti. Pestovanie a distribúcia konope sa zatiaľ naďalej hodnotí ako trestný čin. Zákon sa nevzťahuje na Izraelčanov, ktorí majú licenciu na užívanie látky zo zdravotných dôvodov.

 

„V prípade prichytenia neplnoletej osoby, sa bude trestne vyšetrovať, len vtedy ak odmietne liečbu“, informoval minister pre Haaretz. Napriek tomu, že nové opatrenia musia byť ešte ratifikované parlamentom, väčšina izraelských politikov vyjadrila pozitívny postoj.

 

"Súhlas vlády je dôležitým krokom k realizácii novej politiky, ktorá bude zdôrazňovať informovanosť verejnosť a liečbu namiesto trestného práva," povedal Erdan. „Nový zákon vyšle správu o tom, že milión Izraelčanov, ktorí konzumujú marihuanu, nie sú zločinci,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies