Islamistická hrozba pre Nemecko sa v uplynulom období zvýšila

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 18:50 • 2 min
Islamistická hrozba pre Nemecko sa v uplynulom období zvýšila

BERLÍN - Hrozba, ktorú predstavujú islamisti pre Nemecko, sa v uplynulom období zvýšila. Vyplýva to z výročnej správy Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV), ktorú dnes v Berlíne prezentovali spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere a šéf spomínanej inštitúcie Hans-Georg Maassen.

slovakia

left justify in out

BfV odhaduje, že sa počet islamistov v Nemecku zvýšil na sklonku minulého roka na asi 45.120, keď pred troma rokmi ich v krajine registrovali 42.550 a pred dvoma rokmi 43.890. Výrazne pribudlo najmä členov salafistických zoskupení, oproti 5500 pred troma a 7000 pred dvoma rokmi sa ich počet na konci minulého roka odhadoval na 8500. Správa varuje pred náborom, ktorí salafisti robia v radoch utečencov, a pred radikalizáciou nemeckých moslimov, pričom upozorňuje, že práve salafisti ovplyvnili takmer každého nemeckého občana, ktorý sa pripojil k džihádistom na Blízkom východe. Ich počet pritom neustále rastie.

 

Spomedzi viac ako 780 bojovníkov z Nemecka, ktorých BfV registroval na konci minulého roka, prišlo už 130 o život pri bojoch na Blízkom východe. Počet osôb, ktoré týmto smerom opustili od začiatku roka spolkovú republiku, má však klesajúci trend, od konca roka 2015 zaznamenali v Nemecku iba 40 takýchto prípadov. Informácie prinieslo internetové vydanie denníka Bild. Takmer 300 z nemeckých džihádistov sa medzičasom vrátilo do vlasti. Najmenej 70 z nich sa s určitosťou podieľalo na ťažkých bojoch v Sýrii a Iraku. Týchto navrátilcov považujú experti za úplne surových.

 

Vo výročnej správe sa však pripomínajú aj neonacisti a xenofóbne orientované subjekty v Nemecku, pre ktoré migračná kríza priniesla vlani novú tému, konštatuje tlačová agentúra DPA. Tú s veľkým dôrazom využili na svoje účely, pričom hlasito agitovali proti žiadateľom o azyl a štvali proti čomukoľvek cudziemu. Podarilo sa im takto získať viac stúpencov a sympatizantov, ako aj nové sebavedomie. Táto scéna sa rozrastá a je násilnejšia ako kedykoľvek predtým. Práve to označuje výročná správa BfV za jeden z viacerých znepokojujúcich poznatkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies