Záchranári pomáhali skupine turistov, ktorých zasiahol blesk

NETKY.SK • 28 August 2019, 21:07 • 2 min
Záchranári pomáhali skupine turistov, ktorých zasiahol blesk

BRATISLAVA – Leteckí záchranári dnes v popoludňajších hodinách pomáhali v Nízkych Tatrách skupine turistov, ktorých zasiahol blesk.

slovakia

left justify in out

„Turistov, ktorých v oblasti vrchu Baba zasiahla blesková aktivita, sa podarilo leteckým záchranárom lokalizovať z paluby vrtuľníka. Lekár bol do terénu vysadený pomocou palubného navijaka. Najviac zasiahol blesk 45-ročného muža, u ktorého nastala krátkodobá zástava obehu. Prítomní svedkovia preto vykonali u muža okamžitú laickú resuscitáciu, ktorá bola úspešná,“ priblížila hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.


Lekár zasiahnutého muža primárne ošetril a z miesta evakuoval v transportnej sedačke. Počas medzipristátia mu poskytol ďalšie neodkladné zdravotné ošetrenie a následne ho s popáleninami hornej končatiny, hrudníka, brucha a dolnej končatiny v stabilizovanom stave letecky previezli do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.
 

 

Zranený cyklista i poľský lezec

 

Horská záchranná služba (HZS) pomáhala v utorok viacerým turistom vo Vysokých Tatrách aj v Slovenskom raji. Na internetovej stránke informovala o tom, že v ranných hodinách horských záchranárov požiadali o pomoc zo Sliezskeho domu, kde sa pri páde z bicykla na prístupovej ceste zranil 70-ročný cyklista. 

 

„Pacient utrpel mnohopočetné poranenia po celom tele. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a požiadali o súčinnosť posádku rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), ktorá pacienta následne transportovala do popradskej nemocnice na ďalšie vyšetrenia,“ uvádza HZS. 

 

V blízkosti horskej chaty na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu sa zranil ďalší slovenský turista, ktorý si pri páde privodil hlbokú tržnú ranu v oblasti predkolenia. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho transportovali do Starého Smokovca. Tam ho odovzdali privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice.

 

Posádka záchranárskeho vrtuľníka zase vzlietla krátko popoludní zo svojej základne v Poprade a smerovala k Dračiemu plesu. Tam po približne desaťmetrovom páde utrpel 24-ročný poľský lezec poranenie hornej končatiny.

 

„Záchranári na jeho evakuáciu z exponovaného terénu použili špeciálnu záchrannú činnosť – palubný navijak. Počas medzipristátia mu lekár zranenie ošetril, podal liečbu a preložil ho na palubu vrtuľníka. Ten ho následne transportoval na ďalšie vyšetrenie do nemocnice v Poprade,“ informovala o tom hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

 

V obedňajších hodinách privolali horských záchranárov na pomoc k slovenskej turistke, ktorá si pri páde v rokline Piecky v Slovenskom raji privodila poranenie kolena.

 

„Záchranári poskytli 41-ročnej pacientke neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju pomocou nosidiel a terénneho vozidla transportovali do nemocnice na ďalšie vyšetrenia,“ dodáva HZS na svojej stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies