Spaľujúce srdce Údolia Smrti. Extrémne teplo strieda zima, zvieratá sa dokázali prispôbiť

NETKY.SK • 13 Apríl 2024, 12:30 • 2 min
Spaľujúce srdce Údolia Smrti. Extrémne teplo strieda zima, zvieratá sa dokázali prispôbiť

Snáď najikonickejším obyvateľom púšte je ťava. So svojím hrboľom, ktorý ukladá tuk na energiu a schopnosťou uzavrieť si nozdry pred piesočnými búrkami, je ťava stelesnením adaptácie na púšť. Dokáže prežiť celé týždne bez vody a keď sa naskytne príležitosť, rehydratuje sa rýchlejšie.

slovakia

left justify in out

V neúnavnej snahe o prežitie sa niektoré z najodolnejších tvorov Zeme usadili v pravdepodobne najnehostinnejšom prostredí planéty: v spaľujúcom srdci Death Valley v Kalifornii. Teploty tu vyletia na závratných (56,7 stupňov Celzia), čo je rekord spred viac ako storočia, ktorý platí dodnes.

Údolie smrti však nie je jediným uchádzačom o titul najhorúcejšieho miesta na Zemi. Danakilská prepadlina v Etiópii a púšť Lut v Iráne sú notoricky známe svojimi extrémnymi horúčavami, pričom púšť Lut dosahuje prízemné teploty 0,7 °C. Tieto miesta nie sú len horúce; sú dôkazom húževnatosti života.

Adaptácia je kľúčová

Tajomstvom prežitia je tu adaptácia. Saharský strieborný mravec sa napríklad vyvinul tak, aby vydržal teploty, ktoré by boli pre väčšinu smrteľné. S reflexnými striebornými chĺpkami, ktoré odkláňajú brutálne slnečné lúče, sa vydáva do poludňajšej horúčavy, keď je predátorov vzácny, aby sa pozbieral.

Inkonická doprava

Snáď najikonickejším obyvateľom púšte je ťava. So svojím hrboľom, ktorý ukladá tuk na energiu a schopnosťou uzavrieť si nozdry pred piesočnými búrkami, je ťava stelesnením adaptácie na púšť. Dokáže prežiť celé týždne bez vody a keď sa naskytne príležitosť, rehydratuje sa rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný cicavec.

Ako sa planéta otepľuje, tieto adaptácie sú stále kritickejšie. Niektoré druhy, ako napríklad žaluďové mravce žijúce v meste, sa vyvíjajú tak, aby tolerovali vyššie teploty, čo poskytuje záblesk nádeje, že život môže pretrvať, aj keď sa podmienky stanú extrémnejšími.

Tvárou v tvár takejto nepriazni stvorenia z najhorúcejších miest na Zemi nielen prežívajú; darí sa im. Pripomínajú nám, že život vo všetkých svojich podobách si nájde spôsob, ako vydržať, dokonca aj napriek obrovskej presile.

Aktívne sopky

Danakilská prepadlina, ktorá sa nachádza v severnej časti Afarského trojuholníka v Etiópii a Eritrei, je jednou z najvýnimočnejších krajín na Zemi. Je známe, že je najteplejším miestom na Zemi, pokiaľ ide o celoročné priemerné teploty. Tento geologický zázrak sa nachádza na križovatke, kde sa tri tektonické platne oddeľujú a vytvárajú trhlinu, ktorá je začiatkom novej oceánskej panvy.

Údolie má rozmery približne 200 x 50 kilometrov a leží asi 125 metrov pod hladinou mora. Je to miesto zúrivého tepla, rozsiahlych soľných plání, aktívnych sopiek a farebných horúcich prameňov. Územie je významné aj svojou geologickou históriou; je to miesto, kde môžete byť svedkami pokračujúceho zrodu oceánu, ktorý je poznačený tektonickými a vulkanickými aktivitami v extrémne suchom prostredí.

Napriek drsným podmienkam si život našiel spôsob, ako zotrvať v Danakilskej depresii. Mikrobiálnemu životu sa darí v horúcich prameňoch, ktoré ponúkajú jedinečnú príležitosť na štúdium extrémofilných mikróbov. Tieto organizmy sú pre vedcov mimoriadne zaujímavé, pretože môžu poskytnúť informácie o typoch života, ktoré by mohli existovať na iných planétach.

Kolieska ľudstva

Danakilská prepadlina nie je len miestom prírodných zázrakov, ale má aj veľký antropologický význam. Často sa o ňom hovorí ako o kolíske ľudstva; v roku 1974 tu bola objavená slávna fosília Australopithecus afarensis, známa ako Lucy, ktorá poskytuje neoceniteľné poznatky o ľudskej evolúcii.

Napriek nebezpečným teplotám a iným podmienkam sú ložiská soli v regióne významným ekonomickým zdrojom. Významnou činnosťou je ťažba soli, pričom karavány tiav pravidelne prevážajú vzácny minerál.

Danakilská depresia je dôkazom dynamickej povahy Zeme a odolnosti života. Je to miesto, ktoré fascinuje geológov, biológov aj dobrodruhov a ponúka pohľad do minulosti a budúcnosti planéty. Pre tých, ktorí ho navštívia, je to nezabudnuteľný zážitok surovej sily a krásy Zeme.

Občianska odolnosť

Prežitie v Danakilskej depresii, jednom z najextrémnejších prostredí na Zemi, si vyžaduje pozoruhodnú prispôsobivosť a odolnosť. Afarčania, kočovná pastierska komunita, zvládli umenie prežitia v tejto neľútostnej krajine.

Ťavy sú ústredným prvkom spôsobu života Afarov, poskytujú dopravu a prepravu tovaru cez drsný terén. Sú neuveriteľne vhodné do prostredia, dokážu vydržať dlhé obdobia bez vody.
Región je bohatý na ložiská soli, často označované ako „biele zlato“.

Pohyblivý kmeň

Ťažba soli je významnou súčasťou ich hospodárstva, pričom nerast sa ťaží a prepravuje na obchodovanie. Obyvatelia Afarov sa sťahujú podľa ročných období, pasú svoje kozy, ovce a ťavy do rôznych oblastí, keď sú zdroje dostupné alebo vzácne.

Vyvinuli techniky na šetrenie vody, napríklad používanie minimálneho množstva potrebného na prežitie a spoliehanie sa na vlhkosť nachádzajúcu sa v ich potrave.
Afar konštruujú prístrešky, ktoré poskytujú ochranu pred slnkom a používajú oblečenie, ktoré odráža teplo a zároveň umožňuje vetranie.
Komunita a kultúra.

Komunita Afarov je pevne spojená s kultúrou, ktorá sa vyvinula, aby sa vyrovnala s výzvami svojho prostredia. Zdieľajú zdroje, znalosti a navzájom sa podporujú v čase núdze.
Spôsob života afarských ľudí je dôkazom ľudskej vynaliezavosti a schopnosti prispôsobiť sa aj tým najnáročnejším podmienkam. Ich stratégie prežitia ponúkajú pohľad na udržateľný život a riadenie zdrojov v extrémnych klimatických podmienkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: eu.usatoday.com, earthobservatory.nasa.gov, www.nationalgeographic.com foto: dinoanimals.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies