Ako si zabezpečiť domov pred odchodom na dovolenku?

NETKY.SK • 8 Júl 2023, 09:00 • 2 min
Ako si zabezpečiť domov pred odchodom na dovolenku?

Podľa policajných štatistík došlo v minulom roku v Slovenskej republike k približne k 3520 vlámaniam, čo bolo zhruba o 280 viac ako minulý rok. Podľa našich štatistík sa počet krádeží vlámaním najmä v mesiacoch júl a august oproti ostatným mesiacom zvyšuje približne o 15 - 20%. Ponúkame niekoľko ráad, ako zabezpečiť domov pred zloejmi a na dovolenku Vám zostali tie najlepšie spomienky.

slovakia

left justify in out

Počet krádeži je v lete počas dovoleniek vyšší aj z dôvodu neopatrnosti klientov, ktorí často na sociálnych sieťach poskytujú informácie o termínoch dovoleniek , resp. vkladajú  fotografie už priamo z dovoleniek. Tým často nechávajú vo verejnom priestore informáciu, že dom či byt je prázdny, čo logicky využívajú zlodeji. Odchod na dovolenku nemusíte prezradiť len vy. Urobí to za vás aj plná poštová schránka, ticho a tma. Ak idete preč na dovolenku, poproste niekoho, komu dôverujete, aby občas prišiel, vybral poštu, pobudol chvíľku večer v rozsvietenej izbe a skontroloval byt. Navyše to môže skĺbiť s polievaním kvetov či vetraním.


Krádeže a vlámania  v domácnostiach patria podľa našich štatistík k najčastejším tzv. letných škodám na domácnostiach. Ide najmä o odcudzenie spotrebnej elektroniky, výpočtovej techniky, peňazí, šperkov a umeleckých predmetov. „V prípade šperkov, klenotov či iných drahých predmetov odporúčame, aby ich mali ľudia uložené v bezpečnej pevnej schránke/sejfe/trezore. V prípade drahých premetov nad určitú sumu dokonca poisťovne v poistných podmienkach stanovujú pravidlo ich bezpečného uloženia v trezore,“ pripomína riaditeľ oddelenia Komunikácie UNIQA Oskar Sekereš.  

Čo sa týka krádeží, poisťovňa skúma  spôsob zabezpečenia proti odcudzeniu v čase, keď došlo k škode. V zmysle VPP je totiž poistený povinný ho dodržiavať, ako napr. druh uzamykacieho systému, ochrana presklených častí, prítomnosť elektronickej ochrany v závislosti od výšky dojednanej poistnej sumy. Zo skúseností vieme povedať, že klienti  často zabúdajú na základné zabezpečenie domácnosti proti krádeži. Týka sa to najmä uzamykacieho systému dverí, kde na vstupné dvere montujú namiesto požadovaných bezpečnostných zámkov obyčajné zámky, ktoré nie sú chránené proti odvŕtaniu či vyhmataniu planžetou. Dokonca sa stáva, že kovanie, ktoré  má chrániť vložku pred rozlomením/vylomením je často prišróbované z vonkajšej strany dverí.

 

„V prípadoch, že klient nedodrží zmluvnými dojednaniami stanovený spôsob zabezpečenia môže poisťovňa pristúpiť k zníženiu , resp. k zamietnutiu poistného plnenia,“ upozorňuje O. Sekereš z UNIQA. Niekedy však ľudia pri odchode z domu zabudnú na elementárne pravidlá. Jeden klient odcestoval na dovolenku a nechal otvorenú vetračku do pivnice v rodinnom dome. Po návrate z dovolenky našiel vykradnutý rodinný dom. Investovať do bezpečnosti sa teda vždy oplatí. Aj keď nie je možné odradiť všetkých zlodejov, veľká časť z nich si lup rozmyslí, ak narazia na prekážky. 

Pozrite sa, čo by nemalo chýbať v žiadnom dome, záhrade alebo vo vnútri domu:


Ochrana vonkajšieho plášťa
Bezpečnostné dvere
Dokonca aj najlepší zámok je zbytočný, ak máte málo odolné dvere. Bezpečnostné dvere sa označujú stupňom od 1 do 6. Bezpečnostná trieda udáva, koľko ochrany vám dvere poskytnú. Pre váš pokoj v duši si vyberte dvere minimálne od 3. triedy vyššie.
Zámok
Bezpečnostný zámok s cylindrickou vložkou je nevyhnutnosťou. S ním získate bezpečnostné kľúče a kartu; bez nej nikde žiadne kľúče nevyrobia. Dobré zámky sa vyplatia mať rovno dva. A ešte jedna vec. Nenechávajte náhradný kľúč od zámku v jeho blízkosti, napríklad pod rohožkou alebo v kvetináči vedľa vchodu.
Okná
Sú ľahkým cieľom. Vždy dôkladne skontrolujte, či sú všetky okná zatvorené na kľučku. Nikdy nenechávajte otvorené ventilačky. Tie najlákavejšie okná pokryte nepriehľadnou bezpečnostnou fóliou. K oknám sa dajú namontovať bezpečnostné kovanie a kľučky, ktoré sa dajú uzamknúť.
Mreže
V suteréne, na prízemí alebo dokonca v prvom poschodí zvážte inštaláciu mriežok. Nevyzerajú veľmi okrasne, ale sú spoľahlivou prekážkou.
Vonkajšie žalúzie
Alternatívou k nevzhľadným mriežkam sú predokenné rolety. Sú účinnou prekážkou proti zlodejom. Okrem ďalších užitočných funkcií pre bývanie (zvuková izolácia, tepelná izolácia, zatemnenie) môžu okrášliť aj vzhľad obydlia, pretože na trhu existuje veľa variácií.
Garážové brány

Do domu sa často dostanete cez garáž, preto je potrebné zvoliť správne dvere. Súkromné objekty ochráni pred príležitostnými zlodejmi trieda RC2. Je tiež možné dokúpiť doplnkovú sadu k sekčným garážovým bránam, ktoré patria medzi vôbec najobľúbenejšie typy. Automatické otváranie totiž poskytuje majiteľom pohodlie, ale aj väčšiu bezpečnosť. Prevodovka motorizovaného pohonu je navrhnutá tak, aby nemohlo dôjsť k mechanickému vypáčeniu a to ani v prípade výpadku prúdu.

Poplašný systém

Alarm
Hlasný signál, ktorý sa spustí hneď, ako  senzor zistí pohyb v miestnosti, odradí zlodejov. Alarm je prepojený s mobilným telefónom, ktorý oznamuje nepozvané príchody prostredníctvom SMS. Alarm je možné pripojiť aj na iné miesta – na centralizovanú bezpečnostnú službu alebo na spoľahlivého suseda.
Kamera
Kamerový systém je skvelý na zabezpečenie dôkazov a okamžitého prehľadu. Zaznamenáva ľudí, ktorí sa pohybujú v blízkosti. Záznamy je možné uložiť a v prípade potreby ukázať polícii. Môžete sa tiež pripojiť k internetu a z diaľky sledovať, či sa vo vašej domácnosti nedeje niečo nevhodné. Môžete tak pravidelne kontrolovať stav domácnosti. Na odradenie zlodejov často stačí verná maketa kamery a značka varujúca pred nepretržitou ochranou objektu.

     

Moderné technológie
Nezabudnite na dostatočné osvetlenie pozemku, najmä v priestore pred vchodom a pri vstupných dverách do domu. Pri inteligentnej domácnosti je   možné svetlá vo vnútri ovládať na diaľku  prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo nastaviť ich zapnutie na konkrétny čas, prípadne podľa okamžitých potrieb. Ilúziu prítomnosti môžete bytu dodať aj tak, že necháte roztiahnuté záclony, žalúzie  či rolety a  večer ich na diaľku zatiahnete  cez aplikáciu v mobile. V telefóne si potom môžete skontrolovať, či je v domácnosti všetko v poriadku.
Menej zdieľania na sociálnych sieťach
Ak pravidelne zdieľate verejné príspevky na Facebooku a Instagrame, kde je ľahko rozpoznateľná poloha vašej domácnosti a následne zdieľate informýcie o tom, že si  práve užívate mimo krajiny, je to takmer rovnaké, ako keby ste nechali doma otvorené dvere. Dnes sociálne siete vedia automaticky k príspevkom ukázať, kde sa nachádzate a to s veľkou presnodťou. Mnohí ľudi majú zle nastavené profily s nízkym stupňom ochrany osobných údajov. To znamená, že informácie môže vidieť ktokoľvek, vrátane príspevkov do všetkých možných diskusií atď.

Ďalšie tipy na ochranu pred zlodejmi

Záhrada a okolie domu
Odstráňte všetko z blízkych okien a fasád. Odložte všetky predmety, ktoré by zlodej mohol použiť na  uľahčenie prístupu do vášho domu. Presuňte záhradný nábytok, kontajnery, lavičky a samozrejme rebríky od okien, umiestnite ich dovnútra alebo ich pripevnite tak, aby sa s nimi nedalo pohybovať. Na druhej strane nechajte na trávniku nejaké predmety, ktoré evokujú "rozpracovanosť" a tým aj prítomnosť ľudí – napríklad fúrik naložený konármi alebo záhradnými hadicami.
Priebežná kontrola
V čase neprítomnosti sa dohodnite s rodinným príslušníkom alebo susedom, aby Vám vyberal poštovú schránku a v pravidelných intervaloch kontrolovali pozemok, dom a domácnosť. Aj on môže urobiť zdanlivo malé zmeny, ktoré odradia zlodejov od vstupu.
Sejf či trezor
Cennosti, peniaze, šperky a iné cenné predmety j potrebné pred odchodom uložiť v domácom trezore – buď zabudovanom alebo pevne pripevnenom k podlahe atď.
Primerané poistenie
Skontrolujte si poistnú zmluvu, aby ste zistili, či je váš domov dostatočne chránené pred nepozvanými návštevníkmi a či máte správne nastavené poistné sumy, extra poistené cennosti alebo drahé vybavenie. Skontrolujte tiež, či ste poistenie riadne zaplatili. 

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
UNIQA, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies