Vlny násilností na Haiti vyhnali z domovov 15 000 už vysídlených ľudí, tvrdí OSN

NETKY.SK • 6 Marec 2024, 19:32 • 2 min
Vlny násilností na Haiti vyhnali z domovov 15 000 už vysídlených ľudí, tvrdí OSN

PORT-AU-PRINCE - Nedávna eskalácia násilia v niekoľkých štvrtiach Port-au-Prince vysídlila 15 000 ľudí, z ktorých väčšina bola predtým vysídlená zo svojich domovov, uviedli v utorok humanitárni pracovníci OSN.

slovakia

left justify in out

Podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) je to len niekoľko z 5,5 milióna ľudí na Haiti, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, takmer polovica populácie krajiny. "Napriek bezpečnostným obmedzeniam naši humanitárni partneri na mieste začali reagovať poskytovaním potravín, hygienických a zdravotných súprav, matracov, prikrývok, plachty a lámp," uviedol OCHA.

Úrad uviedol, že Svetový potravinový program a jeho partneri oznámili dodanie 5 500 teplých jedál 3 000 ľuďom žijúcim v troch nových vysídlených lokalitách. Medzinárodná organizácia pre migráciu zároveň začala distribuovať materiály pre núdzové prístrešky viac ako 300 rodinám.

"Humanitárna komunita na Haiti vyzýva všetky strany, aby okamžite zastavili násilie, umožnili bezpečný prístup k ľuďom v núdzi a rešpektovali ľudské práva, humanitárne normy a štandardy," uviedol OCHA.

Úrad uviedol, že tohtoročný Plán humanitárnej reakcie pre Haiti, ktorý požaduje 674 miliónov amerických dolárov, je financovaný len z 2,5 percenta. O zlej situácii na Haiti sme vás minulý týždeň informovali v článku: https://www.netky.sk/clanok/hlavne-mesto-haiti-bolo-paralyzovane-strelbou-potom-ako-sa-sef-gangu-vyhrazal-policajnemu-sefovi-a-ministrom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: France24 / AP / Odelyn Joseph
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies