Iránsky vodca Chameneí: "Izrael musí zastaviť genocídu Palestínčanov"

NETKY.SK • 17 Október 2023, 20:30 • 2 min
Iránsky vodca Chameneí: "Izrael musí zastaviť genocídu Palestínčanov"

DUBAJ - Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil, že izraelská "genocída" Palestínčanov v pásme Gazy sa musí "okamžite" zastaviť. Deň pred plánovanou návštevou amerického prezidenta Joea Bidena v Izraeli o tom informovala v utorok iránska štátna televízia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izrael je rozhodnutý zničiť Teheránom podporované islamistické hnutie Hamas po nečakanom útoku teroristov v sobotu 7. októbra. Militanti z pásma Gazy vtrhli do Izraela, pričom zabili 1300 ľudí, prevažne civilistov. Išlo o najsmrtonosnejší deň v 75-ročnej histórii Izraela.


"Nikto nemôže čeliť moslimom a silám odporu, ak zločiny sionistického režimu voči Palestínčanom budú pokračovať. Bombardovanie Gazy sa musí okamžite zastaviť," povedal Chameneí skupine študentov v Teheráne. "Svet je svedkom genocídy sionistického režimu na Palestínčanoch v Gaze," povedal za skandovania davu "Smrť Izraelu".

Podpora palestínskych záležitostí je od iránskej revolúcie v roku 1979 jedným z pilierov islamskej šiitskej republiky. Teherán odmieta uznať suverenitu Izraela a dlhodobo najmä dodávkami zbraní podnecuje násilie Hamasu. Oficiálne však tvrdí, že mu poskytuje iba morálnu a finančnú podporu.


"Musíme reagovať na to, čo sa deje v Gaze," povedal Chameneí.


Izrael v odvete na útok Hamasu zasiahol pásmo Gazy leteckými útokmi, pri ktorých zahynulo viac ako 2800 Palestínčanov a vyhnal z domovov približne polovicu z 2,3 milióna tamojších obyvateľov. Zastavil tiež dodávky potravín, paliva a liekov do pásma Gazy z Izraela.


Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok varoval Irán a libanonské militantné hnutie Hizballáh, aby nezasahovali do konfliktu medzi Izraelom a Hamasom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / Reuters Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies