Ruský šachový veľmajster Sergej Karjakin doplatil na svoje komentáre

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 06:00 • 2 min
Ruský šachový veľmajster Sergej Karjakin doplatil na svoje komentáre

PARÍŽ - Medzinárodná šachová federácia (FIDE) v pondelok suspendovala Karjakina na šesť mesiacov za podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Etická komisia FIDE uviedla, že Karjakin poškodil šport svojimi komentármi na sociálnych sieťach. Tridsaťdvaročný hráč je otvorený podporovateľ Vladimira Putina. Karjakin zverejnil list, v ktorom podporil ruskú inváziu a uviedol, že dúfa, že dosiahne „demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny“. Taktiež zverejnil fotku, na ktorej podľa neho boli ukrajinskí vojaci držiaci fotku Adolfa Hitlera s komentárom: „Toto je Ukrajina“. Uviedli v stanovisku federácie.

 

img

Sergej Karjakin

 

Karjakin bol v roku 2016 vyzývateľ Magnusa Carlsena v boji o titul svetového šampióna. Momentálne mu patrí 18. priečka vo svetovom rebríčku, no po treste sa nemôže zúčastniť na júnovom Turnaji kandidátov v Madride, na ktorom budú bojovať o právo vyzvať Carlsena o titul.

 

Karjakin označil rozhodnutie FIDE za „hanebné“ a uviedol, že nič neľutuje, pričom je v prvom rade patriot a až v druhom šachista. Ruská federácia sa plánuje proti rozhodnutiu odvolať, informovala agentúra AFP.

 

FIDE už minulý týždeň suspendovala ruský a bieloruský národný tím zo všetkých svojich turnajov, pričom jednotlivým hráčom z týchto krajín dovolila súťažiť.

 

Prečítajte si tiež: Rozprávka či realita? Ukrajinská babička vraj otrávila ruských vojakov. Čo pre nich prichystala?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies