EÚ neplánuje v júli otvoriť vonkajšie hranice s USA a Ruskom

NETKY.SK • 25 Jún 2020, 15:54 • 2 min
EÚ neplánuje v júli otvoriť vonkajšie hranice s USA a Ruskom

BRUSEL - EÚ môže v júli predĺžiť zákaz vstupu na územie pre obyvateľov Ruska, USA a Brazílie, informoval o tom denník The New York Times.

slovakia

left justify in out

Čína - áno, USA a Rusko – nie

Orgány EÚ diskutujú o zozname krajín, pre ktoré budú vonkajšie hranice Únie otvorené od 1. júla. Zoznam vychádza z údajov o tom, ako úspešne krajina prekonala pandémiu koronavírusu.

 

img

 

Novinári The New York Times sa oboznamimli s predbežnou verziou zoznamu štátov, pre ktoré sú orgány EÚ pripravené otvoriť vonkajšie hranice. Podľa informácií denníku sú v zozname Čína, Uruguaj, Kuba a Vietnam. Nie sú však USA, Brazília a Rusko.

 

"Prezident Trump ako aj Vladimír Putin a Jair Bolsonaru, od začiatku krízu odmietali, pomaly reagovali na vedecké odporúčania a v dôsledku toho zaznamenali prudký nárast počtu nových prípadov, zatiaľ, čo v iných častiach sveta, najmä v Európe a Ázii, postupne sa podarilo obmedziť šírenie infekcie", - uvádza sa v publikácii.

 

Kĺzavý medián

Krajiny, pre ktoré budú otvorené vonkajšie hranice EÚ, sa určia na základe "kombinácie epidemiologických kritérií". Hlavný z nich je tzv. kĺzavý medián: priemerný počet nových prípadov infekcií za 14 dní na 100 tisíc ľudí. Aby EÚ otvorila hranicu s krajinou, je potrebné, aby medián nepresiahol 16.

 

img

 

V Spojených štátoch je kĺzavý medián 107, v Rusku - 80 a v Brazílii - 190.

 

Aktualizácia zoznamov

EÚ tiež uviedla, že zoznamy budú aktualizovať každé dva týždne v súlade s novými údajmi o šírení koronavírusu.

 

Zákaz vstupu do schengenského priestoru a Európskej únie bol zavedený 17. marca a bol dvakrát obnovený.

 

Vnútorné hranice Únie boli tiež zatvorené, ale európske krajiny začali v máji postupne odstraňovať obmedzenia pohybu v rámci EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona