Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia podľa ÚVZ stúpla

NETKY.SK • 18 Marec 2024, 16:17 • 2 min
Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia podľa ÚVZ stúpla

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 11. kalendárnom týždni tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 2,1 percenta. Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) klesla, a to o 9,3 percenta, informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 41.870 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1303 osôb, čo predstavuje 3,1 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v 11. kalendárnom týždni nahlásili 4354 ochorení, čo predstavuje 10,4 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov. "V 11. kalendárnom týždni 2024 boli hlásené lokálne epidémie na úrovni krajov," dodal ÚVZ.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 11 materských škôl a päť základných škôl.

Úrad v spomínanom týždni zaznamenal dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Takisto bolo spracovaných 22 prípadov ochorenia COVID-19. Z celkového počtu hlásených prípadov tohto ochorenia bola za mesiac marec (k 17. 3. 2024) najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine 65 a viac ročných osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ÚVZ SR, Foto: SITA / Getty Images (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies