Experti zmerajú radiáciu v okolí Černobyľskej atómovej elektrárne

NETKY.SK • 16 September 2021, 09:00 • 2 min
Experti zmerajú radiáciu v okolí Černobyľskej atómovej elektrárne

KYJEV - Cieľom operácie je vytvoriť novú mapu zobrazujúcu rádioaktívne znečistenie v danej oblasti. Naposledy sa takéto úplné mapovanie uskutočnilo v 80. rokoch.

slovakia

left justify in out

Experti začali opätovne merať úroveň radiácie v okolí Černobyľskej atómovej elektrárne na Ukrajine 35 rokov po katastrofe, ktorá sa v nej v apríli 1986 odohrala. Výsledky týchto testov, vykonaných v uzavretej zóne približne 100 kilometrov od ukrajinského hlavného mesta Kyjev, budú odborníci prezentovať na vedeckej konferencii na budúci rok v apríli.

 

img

 

Ukrajinskí experti spolupracujú na projekte s nemeckými špecialistami, uviedol Christopher Strobl zo Spolkového úradu pre ochranu pred radiáciou (BfS) so sídlom v meste Salzgitter. Na operácii sa podieľa aj nemecká polícia.

 

"Máme dva vrtuľníky so 120 povolenými letovými hodinami pre každý z nich," vysvetlil Klaus-Jürgen Jess z nemeckej spolkovej polície. Vrtuľníky vykonávajú merania z výšky 100 metrov, čo umožňuje na diaľku detegovať akúkoľvek oblasť jadra žiarenia.

 

Experti však nemôžu lietať a merať priamo nad ochranným sarkofágom, ktorý zakrýva poškodený jadrový reaktor. Uzavretá zóna Černobyľskej atómovej elektrárne má rozlohu vyše 2 500 kilometrov štvorcových.

 

Podľa Strobla je na zemi približne 200 meracích bodov, ktoré skontroluje stovka odborníkov, pričom sa použijú aj drony. Strobl vyzdvihol spoluprácu s Ukrajinou. "Ide o veľmi úzku spoluprácu. Takáto výmena skúseností je veľmi dôležitá." 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies