Iránske štátne aerolínie Iran Air môžu obnoviť lety do krajín Európskej únie

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 19:57 • 2 min
Iránske štátne aerolínie Iran Air môžu obnoviť lety do krajín Európskej únie

BRUSEL - Iránska štátna letecká spoločnosť Iran Air môže obnoviť svoje lety do krajín Európskej únie, oznámila dnes Európska komisia (EK). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Iránsky štátny prepravca, ktorý len nedávno podpísal dohodu s výrobcom lietadiel Boeing o nákupe nových strojov, sa spamätáva z niekoľko desaťročí trvajúcich medzinárodných sankcií uvalených na Teherán.

 

Niekoľko typov lietadiel iránskeho prepravcu však aj naďalej zostáva na bezpečnostnej čiernej listine EK. Ide o lietadlá typu Boeing 747-200, Boeing 747SP a Fokker 100.

"S radosťou oznamujem, že sme povolili väčšine lietadiel spoločnosti Iran Air vrátiť sa na európsku oblohu," vyhlásila eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová. Delegácia EK navštívila Irán v apríli.

 

Podľa domácich aj západných odhadov potrebuje Irán na obnovenie svojej letky 400 civilných lietadiel a intenzívne sa pripravuje na tento krok. Okrem kontraktu s Boeingom sa Teherán v januári dohodol aj s Airbusom na nákupe 118 lietadiel v celkovej hodnote 27 miliárd dolárov a rokuje s týmto výrobcom aj o ďalších objednávkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies