Prievidza: Témou jubilejného Ekoroku bola voda

NETKY.SK • 22 Apríl 2023, 18:00 • 2 min
Prievidza: Témou jubilejného Ekoroku bola voda

PRIEVIDZA - Environmentálne podujatie z Prievidze Ekorok uzavrelo v piatok svoj jubilejný 20. ročník. Témou bola Voda - živel, poklad a dar Zeme.

slovakia

left justify in out

Environmentálne podujatie pre žiakov škôl z Prievidze Ekorok s Nestlé uzavrelo v piatok svoj jubilejný 20. ročník. Témou bola Voda - živel, poklad a dar Zeme. Najúspešnejšie školské kolektívy i ocenili.

 

Jubilejného ročníka sa zúčastnilo približne 3000 žiakov z piatich prievidzských základných škôl (ZŠ) a dvoch ZŠ s materskou školou (MŠ), ktorí počas celého roka pripravovali rôzne aktivity na tému vody. Okrem nich vyzbierali 38.341 kilogramov papiera, čím zachránili 651 stromov, na recykláciu priniesli 431 kilogramov batérií, 99 mobilných telefónov, 752 malých spotrebičov a 81 náplní do tlačiarní.

 

"Téma vody počas Ekoroku ešte nebola, každoročne sa mení. Téma je aktuálna, keďže voda teraz všade na svete chýba, preto to treba zvýrazňovať a dávať do popredia," načrtol riaditeľ Centra voľného času (CVČ) v Prievidzi Dárius Štrba. Žiaci sa témy podľa neho zhostili veľmi dobre, prispelo k nej aj samotné CVČ, ktoré vybudovalo dvojicu jazierok, kde v súčasnosti žijú živočíchy.

 

img

plagát k envnvironmentálnemu podujatiu Ekorok

 

ZŠ s MŠ na Ulici P. Dobšinského pripravila tento rok pre svojich žiakov i súťaž, odmenou víťazom bude výlet na farmu v Lehote pod Vtáčnikom. "V škole sme upratovali chodníky a zbierali odpadky, zbierali sme papier a vysádzali stromy. Urobili sme i veľkú ekokonferenciu. Prezentovali sme tam projekty, každá trieda mala svoj vlastný. Mohlo ísť o ohrozenie zvierat na našej planéte, ohrozenie rastlín alebo odpadky, ktoré ľudia vyhadzujú a neuvedomujú si následky svojich hrozných činov," priblížila piatačka Veronika.

 

Žiaci ZŠ na Ulici energetikov sa zase venovali problematike morských pláží, na ZŠ s MŠ Malonecpalská realizovali projekt Pani Voda, deti zo ZŠ Mariánska sa zoznámili s udržateľnou módou či ako sa nakupuje s bezobalovom obchode. V ZŠ Sama Chalupku sa venovali pestovaniu rastlín a v ZŠ P. J. Šafárika čistili studničku Lasce v Bojniciach. Riaditeľ prievidzského potravinárskeho závodu Dušan Ďurdík vyzdvihol, že podujatie funguje už 20 rokov, firma má podľa neho záujem o to, aby sa deti k životnému prostrediu správali správne. Na revitalizáciu okolia školy dostali tento rok finančnú podporu ZŠ s MŠ Malonecpalská, ZŠ Rastislavova ulica a MŠ na Ulici D. Krmana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies