OSN odsúdila sankcie USA voči Venezuele, Rusko ich nazvalo medzinárodným banditizmom

NETKY.SK • 10 September 2019, 09:25 • 2 min
OSN odsúdila sankcie USA voči Venezuele, Rusko ich nazvalo medzinárodným banditizmom

Sankcie, ktoré USA uvalili na Venezuelu, zhoršujú už aj tak dosť zlú humanitárnu situáciu v tejto latinskoamerickej krajine a prispievajú k odchodu obyvateľstva do iných štátov, uviedla vysoká komisárka pre ľudské práva Michaela Becheletová na 42. zasadnutí rady OSN.

slovakia

left justify in out

8. augusta Becheletová vyjadrila znepokojenie nad „potenciálne závažným dopadom nových sankcií na ľudské práva“. Podľa nej, aj keď vezmeme do úvahy skutočnosť, že tieto sankcie ustanovujú výnimky pre humanitárnu pomoc, všeobecné zníženie venezuelských príjmov a zníženie ťažby ropy vážne ovplyvnili sociálne programy a obyvateľstvo ako celok. „To všetko prispieva k zhoršeniu humanitárnej situácie a odchodu Venezuelčanov z krajiny,“ uviedla Becheletová.

 

Podľa komisárky je vo Venezuele viac ako 400-tisíc ľudí trpiacich chronickými chorobami, pričom majú nedostatočný prístup k liekom a liečbe. Výsledkom je, že dve lekárske centrá, ktoré môžu vykonať transplantáciu kostnej drene, čelia kvôli nedostatočnému zásobovaniu vážnym prevádzkovým problémom. Okrem toho, z dôvodu finančných problémov najmenej 39 ľudí vrátane detí čaká na cestu do zahraničia na transplantáciu v rámci programov sponzorovaných štátom. Za posledné štyri mesiace zomreli štyria ľudia, pretože sa nedočkali operácie.

 

Začiatkom augusta americký prezident Donald Trump výnosom zablokoval všetky venezuelské aktíva, ktoré sú alebo môžu byť v jurisdikcii Spojených štátov, a aktíva, ktoré americkí občania a spoločnosti získajú alebo budú v budúcnosti ovládať. Sankcie sa vzťahujú na aktíva venezuelskej centrálnej banky a ropnú spoločnosť PDVSA. V Rusku Trumpov dekrét o Venezuele nazvali medzinárodným banditizmom.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies