Irán poprel odstránenie jadra ťažkovodného reaktora v Aráku

NETKY.SK • 12 Január 2016, 12:24 • 2 min
Irán poprel odstránenie jadra ťažkovodného reaktora v Aráku

TEHERÁN - Námestník šéfa Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) poprel dnes pondelňajšiu informáciu, podľa ktorej Irán odstránil jadro ťažkovodného reaktora v zariadení Arák a miesto po ňom zapuzdril betónom. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Alí Ašgar Záreán dnes vo svojom vyjadrení pre iránsku štátnu televíziu poprel správu, ktorú deň predtým zverejnila iránska tlačová agentúra Fars. Uviedol, že Irán vo veci podpíše pravdepodobne už na budúci týždeň dohodu s Čínou, v rámci ktorej sa zaviaže k úprave reaktora.

 

Budúcnosť tohto jadrového reaktora, umiestneného pri meste Arák v strednom Iráne, bola jedným z najspornejších bodov v rámci zdĺhavých rokovaní predstaviteľov medzinárodného spoločenstva s Iránom. Niekoľkoročné debaty napokon vlani v júli vyústili do podpisu konečnej dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu. Odstránením jadra uvedeného reaktora sa podmieňuje zmiernenie sankcií uvalených západnými veľmocami na Irán.

 

V rámci dohody z Viedne musí Irán zredukovať svoje zásoby obohateného uránu na približne 300 kilogramov a vyradiť z prevádzky väčšinu svojich odstrediviek na obohacovanie. Irán sa okrem iného zaviazal prebudovať jadrový reaktor v Aráku tak, aby sa pri jeho prevádzke ako vedľajší produkt netvorilo plutónium, potenciálne využiteľné pri výrobe jadrových zbraní.

 

Záreán dodal, že hneď ako sa dokončia všetky úpravy na reaktore a bude uvedený do prevádzky, Irán by rád exportoval na výskumné účely do Spojených štátov nadbytočnú ťažkú vodu, ktorá sa tu vyprodukuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies