Irán konfiškuje sošky Budhu, išlo podľa neho o kultúrnu inváziu

NETKY.SK • 18 Február 2013, 14:02 • 2 min
Irán konfiškuje sošky Budhu, išlo podľa neho o kultúrnu inváziu

TEHERÁN - Irán zakázal sošky Budhu a konfiškuje ich z obchodov v hlavnom meste Teherán. Chce tak zastaviť propagáciu budhizmu v krajine, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Budha sa tak pridal k bábikám Barbie a postavičkám z kresleného seriálu Simpsonovci. Irán sa už dlho snaží zastaviť západný vplyv. Toto je pravdepodobne prvýkrát, čo sa iránske úrady obrátili proti symbolom z východu, píše AP.

Nezávislý denník Armán citoval predstaviteľa zodpovedného za ochranu iránskeho kultúrneho dedičstva, ako označuje sošky Budhu za symbol "kultúrnej invázie". Dodal, že úrady nedovolia propagáciu konkrétnej viery prostredníctvom takýchto predmetov. Nekonkretizoval, koľko sošiek už zhabali, ale "očisťovanie" má podľa neho pokračovať.

Dekoračné sošky si obyvatelia Iránu kupovali ako ozdobu do domu a auta. Väčšinou sú vyrobené v Číne a do krajiny sa dostávajú cez zóny voľného obchodu v Perzskom zálive. 

"Chápem to tak, že nikto zo zákazníkov sa nestaral o propagáciu budhizmu, kupovali si ich len na ozdobu," povedal majiteľ obchodu, v ktorom sa sošky predávali.

Podľa iránskej ústavy sú kresťanská a židovská viera spoločne so zoroastrizmom uznávané popri islame, oficiálnom náboženstve krajiny. Podľa zákona však majú byť dodržiavané práva všetkých nemoslimov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies