Irán a Sýria posilnia po návšteve iránskeho prezidenta Raísího vzájomné vzťahy

NETKY.SK • 7 Máj 2023, 09:00 • 2 min
Irán a Sýria posilnia po návšteve iránskeho prezidenta Raísího vzájomné vzťahy

DAMASK - Irán a Sýria sa dohodli na posilnení svojich vzťahov a ekonomickej spolupráce zameranej na rozvoj a rekonštrukciu. Stalo sa tak po piatkovej návšteve iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.

slovakia

left justify in out

Irán a Sýria sa dohodli na posilnení svojich vzťahov a ekonomickej spolupráce zameranej na rozvoj a rekonštrukciu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

 

Iránsky prezident Ebráhím Raísí ukončil v piatok návštevu Damasku, ktorú označil za prelomovú. Išlo o prvú návštevu iránskeho prezidenta v Sýrii od roku 2010. Teherán je kľúčovým spojencom Damasku v dlhotrvajúcej občianskej vojne a poskytol mu životne dôležitú ekonomickú a vojenskú pomocSýrska vláda vďaka tomu dokázala získať pod kontrolu väčšinu územia, o ktoré vo vojne prišla.

 

Raísí so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom rokoval vo štvrtok neskoro večer. Hovorili o spôsoboch ako posilniť bilaterálne vzťahy a existujúcu spoluprácu v oblasti rekonštrukcie, uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení zverejnenom v piatok. Návšteva stavia podľa AFP Teherán do vedúcej úlohy pri rekonštrukcii Sýrie, pričom Asad sa snaží zamerať na oživenie zničenej sýrskej ekonómie a infraštruktúry. Krajiny tak robia aj napriek západným sankciám. Podľa Raísího Irán a Sýria vo štvrtok podpísali 15 dokumentov o spolupráci, vďaka ktorým budú môcť "otvoriť novú kapitolu svojich ekonomických vzťahov". Raísí tiež vyzdvihol "víťazstvo Sýrie" vo vojne a pozval Asada, ktorý ho vyprevádzal na letisku, na oficiálnu návštevu Teheránu.

 

img

Iránsky prezident Ebráhím Raísí a sýrsky prezident Bašár Asad.

 

Sýrska občianska vojna vypukla po potlačení pokojných protestov v roku 2011. V jej dôsledku doposiaľ podľa AFP zahynulo vyše 500.000 ľudí a milióny ľudí museli opustiť svoje domovy. Veľké časti severnej Sýrie vláda stále nemá pod kontrolou. Raísí navštívil Sýriu niekoľko týždňov po obnovení diplomatických vzťahov medzi bývalými úhlavným nepriateľmi - Iránom a Saudskou Arábiou. Viaceré krajiny v regióne to posmelilo obnoveniu kontaktov s medzinárodne izolovanými vládami v Damasku a Teheráne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies