Iracká a kurdská vláda pripravujú spoločnú operáciu na oslobodenie Ninive od IS

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 16:01 • 2 min
Iracká a kurdská vláda pripravujú spoločnú operáciu na oslobodenie Ninive od IS

BAGDAD- Iracká vláda chce pri oslobodzovaní provincie Ninive, ktorú obsadili jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), spolupracovať s kurdskými úradmi.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes počas návštevy Kurdistanu iracký premiér Hajdar Abádí, ktorý do tohto regiónu zavítal prvýkrát odvtedy, ako je vo funkcii predsedu irackej vlády.

 

Abádí uviedol, že Bagdad a Arbíl čelia spoločnému nepriateľovi a mali by zlepšiť svoje vzťahy, aby mohli lepšie odolávať ohrozeniu.

 

Na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom kurdského regiónu v Iraku Masúdom Barzáním Abádí vysvetlil, že cieľom jeho návštevy je koordinovať a kooperovať s kurdským vedením na pláne na oslobodenie ľudu (provincie) Ninive.

 

Abádí odmietol stanoviť časový plán pre dobytie provincie Ninive, ktorej hlavným mestom je Mósul, "aby sa nestratil moment prekvapenia".

 

Abádího cesta do Kurdistanu sa uskutočnila necelý týždeň po tom, ako sa jednotkám vládnej armády za podpory šiitských polovojenských oddielov podarilo vytlačiť IS z mesta Tikrít.

 

Na otázku o rabovaní a podpaľovaní budov v Tikríte, ktoré sa objavili po dobytí mesta vládnou armádou, Abádí odpovedal, že by nebolo spravodlivé obviňovať z toho šiitské milície ako celok. Priznal však, že v ich radoch je malá skupina, ktorá koná protizákonne a ktorú treba dolapiť a postaviť pred súd.

 

   

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies