Investície ZaVS umožnia tisíckam domácností pripojenie na kanalizáciu

NETKY.SK • 3 Január 2017, 14:00 • 2 min
Investície ZaVS umožnia tisíckam domácností pripojenie na kanalizáciu

NITRA - Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZaVS), a. s., má za sebou rok bohatý na investície, ktoré sa realizovali prakticky vo všetkých 11 okresoch, v ktorých spoločnosť pôsobí. Celkovo sa v roku 2016 podarilo vodárenskej spoločnosti dokončiť päť veľkých investičných akcií financovaných z fondov Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

„Tou najväčšou je určite rekonštrukcia čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Zlatých Moravciach a aj dobudovanie kanalizácie v tejto lokalite. Významným projektom bola aj rekonštrukcia ČOV v Šuranoch a dobudovanie kanalizácie v mestskej časti Kostolný Sek a v obci Lipová, kde sa pracovalo v časti Ondrochov. Rovnako sme rekonštruovali ČOV v Seredi, kde sa dobudovala aj kanalizácia v mestskej časti Horný Čepeň a tiež v priliehajúcej obci Dolná Streda. Podarilo sa nám dobudovať kanalizáciu aj v obci Žitavany a v obci Topoľčianky,“ uviedol technicko-investičný riaditeľ ZaVS Štefan Štefek.

 

Ako doplnil, celkové investičné náklady dosiahli v roku 2016 sumu približne 80 miliónov eur, podobne ako v roku 2015. „Takže sú dva na investície plodné roky a je to predovšetkým vďaka fondom EÚ. Ale okrem spolufinancovania eurofondových projektov dokážeme zrealizovať investície aj z vlastných prostriedkov. Vlani to boli akcie v hodnote približne sedem miliónov eur,“ povedal Štefek.

 

Významná časť vlastných investícií ZaVS smerovala predovšetkým do obnovy vodárenskej infraštruktúry, hlavne do rekonštrukcií starých diaľkovodov a verejných vodovodov, z ktorých mnohé sú staré už takmer šesť desaťročí. Časť zdrojov smerovala aj do budovania kanalizácie a nových vodovodov. Na rok 2017 vyčlenila vodárenská spoločnosť okolo 500.000 eur na prípravu nových projektových dokumentácií, ktoré majú riešiť predovšetkým obnovu vodárenskej infraštruktúry a rekonštrukciu čerpacích staníc.

 

Jednou z najväčších posledných investícií ZaVS je projekt Sever. Realizovať sa začal ešte vlani, dokončený má byť v máji 2017. „Na Slovensku je to jedna z tých väčších investícií do vodárenskej infraštruktúry. Rekonštruujeme tri čistiarne odpadových vôd, konkrétne v Bánovciach nad Bebravou, v Partizánskom a v Topoľčanoch a v týchto troch okresoch vybudujeme spolu 95 kilometrov kanalizácie. Doteraz je zrealizovaných približne 60 percent projektu, v roku 2017 plánujeme preinvestovať ešte okolo 25 miliónov eur,“ uviedol Štefek.

 

Ako pripomenul, po ukončení rozpracovaných investičných akcií ZaVS by sa malo na západnom Slovensku pripojiť na kanalizáciu viac ako 5400 domácností. „Po dobudovaní projektu Sever to bude 3738 nových kanalizačných odbočiek, pri projekte Šurany je to 732 pripojených domácností, v Seredi je to 247, v Zlatých Moravciach 185 a v Žitavanoch 563 kanalizačných odbočiek,“ dodal Štefek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies