Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku v uplynulom týždni stúpla

NETKY.SK • 4 December 2023, 17:30 • 2 min
Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku v uplynulom týždni stúpla

BRATISLAVA - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 48. týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 10,6 percenta. Zvýšila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 19,4 percenta. Informovali o tom zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 52.598 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji a najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Ochorenia hlásilo 54 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 43 percent všeobecných lekárov pre dospelých," priblížil úrad.

Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia v 48. týždni nahlásili 5807 ochorení, čo predstavuje 11 percent z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

Zároveň ÚVZ informoval, že 44 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 33 materských škôl a 11 základných škôl.


Úrad tiež v 48. týždni nezaznamenal prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Tiež bolo spracovaných 759 prípadov ochorenia COVID-19. Podotkol, že z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za mesiac november najvyššia vekovo špecifická chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ÚVZ SR, Foto: Aktuality / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies