AKTUALIZOVANÉ: Koaliční partneri vyzvali Kažimíra na odchod z funkcie. Guvernér NBS túto možnosť vylúčil!

NETKY.SK • 13 Október 2021, 14:15 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Koaliční partneri vyzvali Kažimíra na odchod z funkcie. Guvernér NBS túto možnosť vylúčil!

BRATISLAVA - Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír sa svojej funkcie nevzdá. Je odhodlaný očistiť svoje meno.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 13. októbra 16:39

 

Strana SaS vyzvala obvineného guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa funkcie. Podobne to vidí aj minister financií Igor Matovič a šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková.

 

"Nejde tak ani o to, že Peter Kažimír dodnes nevysvetlil pôvod svojho majetku, ale o vznesenie obvinenia voči nemu, ktoré v konečnom dôsledku znamená poškodzovanie reputácie celého Slovenska," skonštatovala v stanovisku SaS. 

 

Pripomína, že guvernér NBS je aj členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky, a teda reprezentuje krajinu"Takéto obvinenie preto nemôže v žiadnom prípade vzbudzovať dôveru u našich partnerov," dodala strana.

 

img

 

Kažimír je neodvolateľný

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič v reakcii na Kažimírove obvinenie uviedol, že ak je pravdivé, vo funkcii by nemal ostať. "Je to vážne obvinenie, ak by to bola pravda, samozrejme, vo funkcii by nemal zostať," skonštatoval Matovič. Dodal, že Kažimír je vo svojej funkcii "neodvolateľný".

 

"Musí to byť asi o jeho slobodnom rozhodnutí v tejto situácii, lebo to nemáte ako vyriešiť vzhľadom na to, že má imunitu ako guvernér národnej banky," doplnil. 

 

img

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti s obvinením guvernéra NBS poznamenala, že treba zachovať dôveryhodnosť inštitúcie. "Treba zvážiť, čo urobiť, aby sa zachovala dôveryhodnosť inštitúcie. Každý predstaviteľ inštitúcie vie, čo treba robiť," skonštatovala na stredajšej tlačovej konferencii. Z jej vyjadrenia je jasné, že Kažimír by sa mal sám vzdať svojej funkcie. 

 

Súvisiaci článok: Guvernér NBS Peter Kažimír je obvinený z podplácania!

 

Obvinenie postavené na kajúcnikovi

Úplný opačný pohľad na celú situáciu ma expremiér a líder opozičného Smeru-SD Robert Fico. Ten na tlačovej besede skonštatoval, že guvernér NBS Kažimír čelí obvineniu len preto, lebo niekto potrebuje jeho funkciu. Myslí si, že obvinenie Kažimírovi treba odmietnuť aj vzhľadom na dôkaznú situáciu. Fico tiež uviedol, že ak by bol na mieste Kažimíra, z funkcie by neodstúpil.

 

img

 

"Bol by blázon, keby odstúpil. Za čo? Za tento vymyslený príbeh?" skonštatoval líder Smeru. Zdôraznil, že obvinenie Kažimíra je postavené len na výpovedi jedného kajúcnika, ktorý je aktuálne vo väzbe. Myslel tým obvineného bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý krátko po vznesení obvinení začal spolupracovať s vyšetrovateľmi. 

 

Podobný názor vyslovil aj predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. "Kažimír je obvinený, ale platí prezumpcia neviny. Myslím si, že mu to nebráni naďalej vykonávať pozíciu guvernéra NBS až do času, keď bude definitívne rozhodnuté. Ja mu verím, aj jeho vyjadreniam, že sa nič také nestalo," uviedol v reakcii.

 

Pripomenul, že guvernér NBS je v pravidelnom kontakte so šéfkou Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardovou. Tá podľa neho už určite vie o aktuálnej kauze. "Je na nich dvoch, ako sa dohodnú, aby nedošlo aj k diskreditácii ECB," povedal. 

 

img

 

Ak sa však chceme porovnávať s vyspelými demokraciami, treba podľa Pellegriniho pripomenúť plagiátorske kauzy súčasných predstaviteľov vlády, ktorí zotrvali na svojich stoličkách. Hovorí o znižovaní politickej úrovne, pretože vládne špičky by mali ísť príkladom.

 

Mohlo by vás zaujímať: Zuzana Čaputová a Veronika Remišová radia Petrovi Kažimírovi. Poslúchne ich?

 

Guvernér NBS obvinenia odmieta

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová potvrdila vznesené obvinenie pre korupciu voči bývalému ministrovi financií Petrovi Kažimírovi. Doplnila, že prokuratúra zatiaľ nebude poskytovať podrobnejšie informácie.

 

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vzniesol 8. októbra 2021 obvinenie osobe P. K. pre korupčný trestný čin. Vzhľadom na počiatočné štádium trestnej veci nebudeme v súčasnosti poskytovať podrobnejšie informácie," povedala Tökölyová. 

 

Funkcie sa nevzdá

Guvernér NBS Peter Kažimír, ktorý čelí obvineniu z korupcie, neplánuje odstúpiť z funkcie. Uviedol to v reakcii na slová prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vyhlásila, že by v jeho situácii veľmi vážne zvažovala odstúpenie. Zároveň považuje obvinenie za nespravodlivé. Chce očistiť svoje meno.

 

"Moje obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej," zdôraznil Kažimír.

 

img

 

"Toto obvinenie pociťujem a vnímam ako obrovskú nespravodlivosť a urobím všetko pre očistenie svojho mena a obranu inštitúcie, ktorú zastupujem," podotkol. Uviedol, že si váži hodnoty, ktoré predstavuje prezidentka SR, a jej stanovisku rozumie.

 

Čaputová v stredu vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii guvernéra NBS a exministra financií Kažimíra, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje. Dodala, že rešpektuje prezumpciu neviny a o vine musí rozhodnúť súd.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies