Informácie o sledovaní novinárky Moniky Tódovej sú na pretrase v EP. Jej monitorovanie v prospech Smeru Fico odmieta

NETKY.SK • 23 Január 2021, 09:59 • 2 min
Informácie o sledovaní novinárky Moniky Tódovej sú na pretrase v EP. Jej monitorovanie v prospech Smeru Fico odmieta

BRATISLAVA – Europoslanci sa v otvorenom liste obrátili na predsedu vládu Igora Matoviča. Dôvodom sú informácie o sledovaní novinárky Moniky Tódovej z Denník N, ktorá dlhé roky šliape po otlakoch strane Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom portál omediach.sk. Europoslanci zo skupiny Working Group do ktorej patrí aj Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) adresovali premiérovi Igorovi Matovičovi, ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi a šéfke rezortu spravodlivosti Márii Kolíkovej list, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad medializovanými informáciami o sledovaní Moniky Tódovej z Denníka N. List poslali aj Európskej komisii a Rade EÚ.

 

Tódová čelila sexistickým urážkam

„Prípad sledovania novinárky Moniky Tódovej znepokojivo pripomína udalosti z čias masívnej operácie sledovania novinárov z roku 2018, s ktorou sa spája vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Navyše, muži, ktorí Moniku Tódovú sledovali, sú podľa medializovaných informácií prepojení na Smer a jej popredných politikov. Len za minulý rok bola pritom táto novinárka opakovane zo strany politikov Smeru terčom sexistických urážok,“ uvádza sa v liste.

 

Nemiestne urážky a ponižovanie na adresu Tódovej či ďaľších novinárok pravidelne šíri poslanec NR SR Ľuboš Blaha zo strany Smer-SD v statusoch na sociálnych sieťach, ktoré spomenuli europoslanci aj v liste.

 

img

 

"Len minulý rok bola Monika Tódová opakovane terčom sexistických urážok a útokov politikov strany SMER-SD. Ľuboš Blaha novinárku vyzval, aby zverejnila „obscénne video zo svojej spálne“, keď písala o tajných nahrávkach z bývalej generálnej prokuratúry," upozornili európski poslanci.

 

Prečítajte si tiež:  Novinárku Tódovú opäť sledujú!

 

Zastrašovanie novinárok

Ešte v decembri 2019 znevažovanie slovenských novinárok a redaktoriek zo strany bývalej vládnej strany Smer-SD odsúdil aj Medzinárodný tlačový inštitút.

 

„Dôrazne odsudzujeme takéto praktiky a vyzývame vládu Slovenskej republiky, aby okamžite konala a jednoznačne a verejne zavrhla sledovanie, lustrovanie či pošpiňovanie povesti novinárov a implementovala opatrenia na prevenciu proti týmto činom,“ vyzvali Matoviča europoslanci.

 

Ako uviedla Nicholsonová, politici, prokurátori či polícia by mali zodpovedne a so všetkou vážnosťou pristúpiť k prešetreniu jej prenasledovania a monitorovania jej súkromného života.

 

Europoslankyňa za SaS uviedla, že RP vo svojej správe z 3. novembra 2020 o podpore slobody médií zdôraznil, že ženy novinárky sú obzvlášť vystavené riziku osobných útokov a zastrašovania, pričom by sa mali prijať špeciálne opatrenia pre ich bezpečnosť.

 

„Preto vyzývame Komisiu a členov EÚ k zostaveniu celoeurópskeho, slobodného a nezávislého orgánu na monitorovanie a ohlasovanie násilia a hrozieb voči novinárom a zaistenie ich ochrany na národnej a európskej úrovni. Verím, že zástupcovia slovenskej vlády tiež nezostanú ticho a budú bezodkladne konať,“ informovala Nicholsonová.

 

Auto sledovalo chatu, kde novinárka dovolenkovala

Novinárku Moniku Tódovú mali sledovať počas jej dovolenky v januári. Dva dni pred chatou vo Vysokých Tatrách, kde bola ubytovaná aj so svojou rodinou stálo dva dni auto. 

 

img

 

Vodič v ňom trávil celé hodiny a fotil si ubytovacie zariadenie a aktivity rodiny. Vyriešila to až privolaná polícia majiteľom chaty, ktorá mužovi udelila pokutu za nedodržiavanie lockdownu.

 

Znepokojenie okolo novinárky podporili aj vyjadrenia predsedu Smeru Róberta Fica, ktorý vo svojom komentári napísal, kedy Tódová podstúpila PCR testovanie.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies