Prírodná rezervácia Galapágy by sa mohla rozšíriť. Na klimatickom summite to navrhol ekvádorský prezident

NETKY.SK • 2 November 2021, 06:56 • 2 min
Prírodná rezervácia Galapágy by sa mohla rozšíriť. Na klimatickom summite to navrhol ekvádorský prezident

GLASGOW - Ekvádor je pripravený rozšírenie druhej najväčšej rezervácie zafinancovať z vlastného vrecka výmenou za odpustenie dlhu za starostlivosť o životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Ekvádor navrhol rozšírenie prírodnej rezervácie súostrovia Galapágy o zhruba 60 000 kilometrov štvorcových. Tento projekt by pritom financoval prostredníctvom výmeny dlhu. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso to oznámil v pondelok na klimatickom summite COP26 v škótskom Glasgowe, informuje tlačová agentúra AFP.

 

Darwinova teória evolúcie

Galapágy ležia približne 1 000 kilometrov od pobrežia Ekvádoru. Sú pomenované po obrovských korytnačkách, ktoré tam žijú. Súostrovie preslávil britský geológ a prírodovedec Charles Darwin, ktorý tam uskutočnil výskum evolúcie

 

Na súostroví sa nachádza prírodná rezervácia s rozlohou približne 130 000 kilometrov štvorcových, ktorá je druhou najväčšou na svete. Žije tam zhruba 2 900 morských druhov. Rezervácia je lokalitou Svetového prírodného dedičstva UNESCO.

 

 

Lasso uviedol, že k tejto prírodnej rezervácii, ktorú zriadili v roku 1998, by sa malo pridať ďalších 60 000 kilometrov štvorcových. Rezervácia by sa tak rozšírila severným smerom a súvisel by s tým zákaz priemyselného rybolovu a v niektorých oblastiach aj zákaz remeselného rybolovu.

 

Prečítajte si tiež: António Guterres: Kopeme si vlastné hroby. Musíme zachrániť ľudstvo a planétu!

 

Chránená oblasť

Tento krok by bol podľa prezidenta financovaný "výmenou dlhu za starostlivosť o zachovanie životného prostredia". Takéto transakcie zahŕňajú odpustenie časti dlhu rozvojovej krajiny výmenou za miestne investície do programov ochrany.

 

img

 

Ekvádor sa momentálne nachádza v ekonomickej kríze, ktorú zhoršila covidová pandémia. Krajina má dlh takmer 46 miliárd dolárov, čo predstavuje 45 percent tamojšieho HDP.

 

Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) podľa AFP tvrdí, že chránené územia zohrávajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní klimatických zmien obmedzovaním emisií skleníkových plynov, ktoré otepľujú planétu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Začal sa klimatický summit COP26. Zuzana Čaputová chce zastupovať mladú generáciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies