Indonézia blokuje webové stránky obvinené zo šírenia islamského radikalizmu

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 10:30 • 2 min
Indonézia blokuje webové stránky obvinené zo šírenia islamského radikalizmu

JAKARTA - Indonézia zablokuje 22 webových stránok obviňovaných zo šírenia islamského radikalizmu a zo sympatizovania s terorizmom. Informoval o tom dnes v Jakarte hovorca ministerstva komunikácií a informácií.

slovakia

left justify in out

Opatrenie nasleduje po žiadosti indonézskeho Národného protiteroristického úradu. "Je to pravda - blokujeme weby, ktoré propagujú radikalizmus," uviedol hovorca, ktorého citovala agentúra DPA.

Niektorí Indonézania a islamské webové stránky, ktoré sa ocitli na čiernej listine, však toto opatrenie kritizujú ako bránenie v slobode prejavu.

 

"Čo sa to deje so súčasnou vládou?" napísal na sociálnej sieti Twitter moslimský kazateľ Abdullah Gymnastiar. "Vláda to musí rozumne vysvetliť, inak bude pokladaná za protiislamskú," uviedol kazateľ. "Islamské médiá sú umlčované," napísala prísne konzervatívna islamská webová stránka Arrahmah.com, ktorá pravidelne zverejňuje články sympatizujúce s islamistickými militantmi.

"Mnoho internetových médií je neutrálnych a dokonca sa stavajú proti Islamskému štátu (IS), ale vláda ich všetky zatvára," napísal web Arrahmah.com v súvislosti s obvineniami, že niektoré weby sympatizujú s militantnou organizáciou Islamský štát.

 

Mnohé z webových stránok určených na zablokovanie zostali dnes ešte na internete prístupné.

Šéf Národnej tajnej služby Marciaono Norman sa snaží zastaviť šírenie radikálnych myšlienok medzi Indonézanmi.

 

"Musíme venovať osobitnú pozornosť práve takýmto stránkam," uviedol Norman.

Indonézia je štvrtý najľudnatejší štát sveta a takisto štát s najväčším počtom obyvateľov hlásiacich sa k islamu. Krajina zažila v rokoch 2000-2009 sériu krvavých útokov pripisovaných islamistickým militantom a má obavy z vplyvu radikálov medzi moslimami.

 

Úrady v Turecku zatkli v januári 16 Indonézanov, ktorí sa údajne pokúšali pripojiť k Islamskému štátu. Ten už obsadil väčšinu severného Iraku a takisto veľké územie v Sýrii. Ďalších 16 Indonézanov zmizlo v Turecku vo februári, keď boli na skupinovom výlete v Istanbule, a úrady majú podozrenie, že sa pridali k extrémistom z IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies